4 moduri prin care poți să analizezi consumul de combustibil

Scris de: Camelia Filip in data de: 28.08.2017 08:35:00

combustibili-pompa-auto

Ce metode folosești pentru a verifica costurile reale generate de consumul de combustibil în cadrul flotei tale auto?

Cele mai mari cheltuieli ale flotei le reprezintă cele cu carburantul. Este firesc, astfel, ca principala ta preocupare în calitate de manager de flotă să vizeze eficientizarea costului de combustibil.

O acțiune importantă în optimizarea cheltuielilor este reprezentată de analiza volumului de consum de combustibil - cea care te va ajuta să reduci risipa de carburant, să corectezi comportamentul șoferilor la volan și să crești eficiența activității per ansamblu.

Iată 4 moduri prin care poți să analizezi consumul de combustibil și să obții indicii cu privire la ce trebuie îmbunătățit la nivel de flotă din perspectiva eficientizării activităților și costurilor:

1. Verifică cheltuielile cu combustibilul

Implementează carduri de combustibil în flota ta

Alimentările pot fi importate automat în aplicația de monitorizare GPS pentru marii furnizori de combustibil (OMV, Lukoil, Petrom, Rompetrol). Mai mult decât atât, chiar dacă se utilizează carduri de la alt furnizor, acestea vor putea fi oricum importate manual. În acest mod vei avea un control mai bun asupra cheltuielilor și poți face o legătură între activitatea vehiculului și alimentări.

Urmărește alimentările

Urmărește poziția vehiculului la momentul alimentării. A fost făcută la o stație de benzină sau nu?

Dacă nu, atunci cardul de combustibil a fost folosit pentru alimentarea unui alt vehicul. Poți vedea costul total de combustibil în perioada de timp aleasă și poți compara consumul bazat pe alimentări față de consumul normat.

2. Analizează variațiile bruște de nivel în rezervor

Pentru cei care optează pentru măsurarea consumului prin introducerea unei sonde de nivel, există rapoarte care oferă informații grafice și tabelare privind variațiile din rezervor.

Scăderile bruște de nivel de combustibil în rezervor pot apărea de la trepidațiile mașinii pe șosea, de la poziționarea acesteia în pantă, sau de posibile extrageri de combustibil din rezervor.

Creșterile bruște de nivel de combustibil sunt asociate de regulă cu o alimentare. Se pot observa cazuri în care nivelul de combustibil din rezervor scade sau crește brusc, putându-se urmări, astfel, posibile alimentări sau posibile furturi.

3. Compară consumul real din alimentări cu consumul normat

Consumul normat este consumul mediu și consumul staționar scris în cartea tehnică a mașinii. Este acel consum mediu estimat din fabricație pe care ar trebui să-l aibă vehiculul.

Consumul real este calculat în raport cu două alimentări: în funcție de cantitatea de combustibil consumată între două alimentări de la plin la plin, și de distanța parcursă de vehiculul respectiv în acel interval de timp. Consumul rezultat din cei doi factori este consumul real.

Consumul real se compară cu consumul normat al vehiculului. Diferențele sunt afișate ca și deviații:

  • Unele deviații sunt cu plus: consumul real a fost mai eficient decât cel normat;
  • Alte deviații pot fi cu minus: consumul real a fost cu mult prea mare față de norma stabilită din fabrică.

Poți analiza dacă există deviații mari care coincid cu posibile furturi iar precizia datelor este extrem de mare, fiind vorba de alimentările reale asociate vehiculului.

4. Observă diferențele: consum de la computerul de bord/sondă vs. consum normat

În cazul în care consumul de la alimentări lipsește, mai poți compara consumul de la computerul de bord al mașinii sau de la sondă cu consumul mediu din atributele mașinii.

Anumite companii aleg să preia date atât de la TFU (Total Fuel Used) din computerul de bord al mașinii, cât și de la sonda digitală instalată în rezervor. Ambele pot fi comparate cu norma de consum din fabrică a vehiculului respectiv. Diferențele devin tot mai mici pe măsură ce distanța parcursă crește. În timp ce micile diferențe sunt normale, diferențele semnificative pot indica o posibilă extragere de combustibil.

Află mai multe despre cum să urmărești de unde vin costurile inutile cu combustibilul, care sunt cele mai bune metode de analiză a volumului de consum de combustibil din flotă și cum poți eficientiza activitățile flotei tale din ebook-ul Cum să reduci costurile cu combustibilul.

cum sa reduci costurile cu combustibilul

Topics: Consum combustibil