Cum să previi furtul de combustibil în cadrul flotei auto

Scris de: Camelia Filip in data de: 04.08.2016 10:41:48

Accentuarea galopantă a furtului de combustibil este o mare provocare pentru managerii de flote auto. Carburantul reprezintă unul dintre cele mai importante indicatoare de cost pentru administratorii firmelor de transport, însă ce măsuri iei când dispar litri de combustibil din rezervoarele mașinilor flotei tale? Astfel de situații creează lunar companiilor prejudicii de milioane de euro și câteva zeci de milioane anual.

prevenire furt combustibil flota auto, safefleet

Furtul de combustibil s-a accentuat în ultimii ani

De-a lungul anilor s-a vorbit mult despre costul combustibilului, cel al forței de muncă pe diverse piețe și despre ceea ce îi determină pe șoferii flotelor să își suplimenteze venitul prin acțiuni proprii (acestea constând în împrumutul a “câțiva” litri de combustibil, la ordinea zilei, din mașina pe care lucrează, fără a avea vreo intenție de a-i returna, dublându-și sau chiar triplându-și veniturile lunare).

În unele țări din Europa (Polonia), furtul de combustibil a crescut într-o perioadă de doi ani cu 47%, acesta generând pentru companii o pierdere de 943 de milioane de dolari anual. În Marea Britanie furtul de combustibil a generat un prejudiciu de 1,7 miliarde de dolari într-un singur an, potrivit unui raport al comisiei parlamentare.

Aflați care sunt cele mai potrivite modalități de a vă proteja compania atât împotriva furtului de combustibil, cât și împotriva consumului excesiv.

Metode de prevenție a furtului de combustibil

Din fericire, pe parcursul ultimilor ani au apărut unele soluții menite să sporească gestionarea costurilor pentru combustibil și să împiedice furtul acestuia.

Printre cele mai comune se numără:

  • Măsurarea combustibilului prin intermediul debitmetrului

Acest instrument este folosit pentru a monitoriza combustibilul consumat și este recomandat utilizării în cadrul flotelor auto cu utilaje mari, care au un consum ridicat de combustibil. Această soluție se bazează pe achiziționarea unui modul special, care poate citi nivelul combustibilului din rezervor. În prezent, debitmetrul este cea mai precisă, dar și cea mai costisitoare metodă de monitorizare a carburantului.

  • Managementul combustibilului prin utilizarea unei sonde de nivel

Sonda de nivel este un instrument de măsurare a nivelului de carburant, instalat în interiorul rezervorului. Aceasta este una dintre cele mai precise metode, dar și una dintre cele mai costisitoare, având în vedere echipamentele suplimentare și costul manoperei. O mare parte din acestea au chiar și un sistem de alertă, emițând o notificare atunci când există variații bruște ale nivelului de carburant din rezervor.

  • Alimentarea de la plin la plin

Este o soluție precisă și fără costuri suplimentare.  Această metodă presupune  calcularea consumului de carburant între alimentările la pompă.

În cazul în care compania ta folosește carduri de carburant și are parteneriat cu anumiți furnizori, informațiile cu privire la alimentări se pot importa automat și se poate calcula consumul în baza distanței parcurse între alimentări.

Dezavantajul acestei metode este că nu ține cont de nivelul de carburant existent în rezervor în momentul alimentării și poate genera erori dacă alimentările nu sunt efectuate la capacitatea maximă a rezervorului.

Combustibilul este una dintre cele mai mari cheltuieli pe care deținătorul unei flote auto o poate suporta, însă gestionarea eficientă a carburantului și luarea unor măsuri de prevenție împotriva furtului va ajuta la reducerea costurilor și creșterea eficienței. Monitorizarea constantă a fluxului rezervorului este cea mai uzuală metodă de a-ți proteja afacerea și a lupta pentru prosperitatea ei.

New Call-to-action

Topics: Furt Combustibil