Majorarea accizelor: cum să ai control asupra costurilor cu carburantul când se produc schimbări incontrolabile

Scris de: Camelia Filip in data de: 08.09.2017 14:14:58

banner-taxa-germania-1

De fiecare dată când se anunță majorări de prețuri sau de accize pentru carburant, managerii flotelor auto sunt puși în situația de a găsi noi moduri de reducere a costurilor. Ai fost și tu pus în fața unei noi provocări la începutul lunii august, când Guvernul a anunțat majorarea accizei în două etape - în data de 15 septembrie și în 1 octombrie. 

Care sunt efectele majorării accizei?

Deși Mihai Tudose, premierul României, a făcut o declarație publică, spunând că preţurile la pompă nu vor creşte ca urmare a majorării accizei, transportatorii și companii din alte domenii care își bazează activitatea pe această resursă costisitoare sunt îngrijorați de această decizie a Guvernului.

Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport, a declarat zilele acestea pentru Europa FM că, urmărind evoluția prețurile de când Executivul a anunțat majorarea accizei, pe 4 august, și până în prezent, prețurile benzinei și motorinei au crescut constant.

Uniunea Naţională a Transportatorilor din România a primit asigurări de la primul ministru că, în cazul majorării prețurilor după cele două etape ale majorării accizelor, rămâne deschisă reluarea rambursării supraaccizei către transportatorii rutieri.

În urma experiențelor anterioare, transportatorii se tem că rambursarea accizei suplimentare se va realiza cu dificultate, astfel că măsura Guvernului poate determina din nou companiile să alimenteze din afara țării dacă au această posibilitate.

Indiferent de ce strategie adopți pentru a face față schimbărilor interne generate de factorii externi, e bine să ții cont că e doar o decizie cu efect temporar, pentru a minimiza impactul asupra costurilor legate de carburant din cadrul companiei.

Ce măsuri să iei pe termen lung?

Consumul de combustibil generează cele mai mari costuri la nivel de flotă auto, deci eficientizarea costurilor privind acestă resursă ar trebui să fie o preocupare constantă. Există trei măsuri pe care e necesar să le aplici ca manager de flotă:

  1. Să urmărești care e sursa costurilor cu combustibilul;
  2. Să analizezi volumul de consum;
  3. Să eficientizezi activitatea pentru a reduce consumul inutil.

Indiferent de sectorul în care activează compania ta, la nivelul oricărei flote există un set de factori care va influența consumul de combustibil:

  • Consumul nejustificat în activitățile zilnice ale flotei;
  • Comportamentul la volan al șoferilor;
  • Rutarea ineficientă;
  • Folosirea vehiculelor în scop personal;
  • Mentenanța redusă a vehiculelor din flotă.

Deoarece prețurile carburanților vor fluctua mereu monitorizarea atentă a activității flotei îți va aduce o mulțime de insight-uri despre cum poți reduce cheltuielile inutile. 

Cu toate că decizii precum cea guvernului afectează costurile cu combustibilul ale unei companii de transport, pot fi luate măsuri practice interne. Descarcă eBook-ul pentru a afla care sunt primii 5 pași de a reduce consumul de combustibil în flota ta.

New Call-to-action

 

Topics: Consum combustibil