Taxa de autostradă din Germania intră în testare în decembrie 2017

Scris de: Camelia Filip in data de: 02.10.2017 07:32:59

banner-taxa-germania-2

Germania se află pe harta principalelor rute pentru cei mai mulți dintre deținătorii de flote auto. Dacă și tu te numeri printre aceștia, cu siguranță ești direct interesat să știi:

  • Cum a apărut această taxă și la ce se referă
  • Ce impact va avea asupra activității tale
  • De ce să folosești soluțiile automate de plată a taxelor de drum europene
  • Cum te poate ajuta soluția de plată automată OBU One

Sistemul de taxare din Germania urmează să intre în faza de testare din decembrie 2017

Anul 2017 a început cu negocieri dure și intense între Germania și Comisia Europeană. În ianuarie, Germania anunța planurile finale pentru introducerea unei taxe de autostradă aplicabile doar șoferilor străini care tranzitează țara, ceea ce a stârnit multe nemulțumiri în rândul țărilor din Uniunea Europeană.

Sistemul de taxare din Germania va intra în teste din decembrie 2017, teste ce vor continua pe parcursul întregului an 2018, pentru că vor intra în funcțiune peste 1000 de stații de taxare.

Taxă ce a fost considerată discriminatorie, va fi aplicată și în cazul germanilor, diferența fiind că aceasta va fi dedusă din impozitul anual pe automobil. Acesta e consensul la care Berlinul și Comisia European au ajuns și s-a stabilit că valoarea vignetei va varia în funcție de nivelul de poluare al vehiculului și de perioada de valabilitate.

"Pentru șoferii locali nu va fi niciun cost suplimentar. Oricine are o mașină prietenoasă cu mediul va plăti ceva mai puțin" - Alexander Dobrindt, Ministrul Transporturilor din Germania

Unde vor fi direcționați banii colectați de pe urma acestei taxe? Ministrul german al Transporturilor susține că taxa de autostradă va aduce 500 de milioane anual la buget, sumă ce va fi investită în infrastructură.

Ce trebuie să știi dacă vehicule din flota ta tranzitează Germania?

Dacă până la aprobarea taxei erau vizate doar autocamioanele naționale și străine cu greutate ce depășea 7,5 tone, ultimele discuții toți șoferii străini care tranzitează țara vor fi obligați să plătească taxa de autostradă.

Șoferii tăi vor putea să achiziționeze fie vignete pentru perioade scurte, cu prețuri ce variază între 2,50 și 25 de euro - în funcție de cât de poluant este vehiculul, fie să opteze pentru vignetă de două luni, al cărei preț se situează între 7 și 50 de euro. În orice caz, nivelul maxim al taxei nu va depăși 130 de euro anual.

Unde poți să folosești soluțiile automate de plată a taxelor de drum europene

Managerii flotelor de mașini care tranzitează frecvent drumurile din străinătate preferă să apeleze la echipamente de plată automată deoarece scutește de bătăi de cap întreaga echipă.

Totuși, acest sistem de plată automată nu este valabil pentru toate rutele europene, astfel că este important să știi pentru ce drumuri poți proceda astfel și pentru care dintre acestea nu.

Iată câteva exemple:

Țară

Plată automată

Plată manuală

Germania

Da - cu ajutorul unor dispozitive speciale

Da - prin internet

Franța

Da - prin sisteme universale de plată a taxelor de drum

Da - prin cumpărarea de tichet manual

Ungaria

Prin OBU One - o soluție automată de plată a taxei de drum HU-GO din Ungaria

-

Italia

-

Da - sistemele de taxare


Soluția
OBU One - Cum te poate ajuta

Echipamentele On-Board Unit (OBU) te ajută să folosești sistemul electronic de taxare rutiera al țării pe care o tranzitezi și îți oferă multiple beneficii:

  • Flexibilitate în planificarea rutei - Dacă atunci când cumperi un tichet ești obligat să planifici ruta exactă a vehiculului, cu OBU poți replanifica optimiza rutele așa cum îți dorești căci taxarea se realizează automat.
  • Timp economisit Faptul că nu mai trebuie să te deplasezi către un loc fizic pentru plata tichetelor îi permite șoferului să economisească timp. În plus, vehiculul poate circula în mod repetat prin țara respectivă fără ca șoferul sau unul din dispeceri să piardă timp pentru a achita tichetele.
  • Istoricul tichetelor - Unele platforme de plata automată a taxei de drum îți oferă și accesul la istoricul tichetelor achiziționate. Chiar dacă fiecare țară de pe teritoriul Europei aplică taxe diferite pentru șoferii străini, acest lucru nu ar trebui să creeze probleme pentru flota ta auto, mai ales când există dispozitive dedicate plății automate, așa cum este OBU, deci te încurajăm să afli cât mai multe despre felul în care funcționează acesta.
TPark - soluția online pentru plata vignetei în Ungaria
 
O soluție simplă și rapidă pentru achiziționarea vignetei pentru Ungaria este TPark -  un serviciu de plată care poate fie accesat fie prin portalul online TPark, fie prin aplicația mobilă gratuită TPARK. 
 
Sistemul de achiziționare a vignetei electronice pentru Ungaria se aplică inclusiv pentru vehiculele de transport persoane și remorcile acestora, vehiculele de marfă (autocamioane) cu greutatea brută maximă admisibilă de 3.5 tone și autobuze și remorcile acestora. 
 
Costul ei este stabilit în funcție de categoria autovehiculului înscrisă în certificatul de înmatriculare și de tipul vinietei electronice. 
image (1).png
Vigneta poate avea valabilitate 10 zile, o lună sau 13 luni (anuală).  
 

New Call-to-action

 

 

Topics: Consum combustibil