Ce trebuie să iei în calcul când alegi o soluție de monitorizare GPS pentru camioane

Scris de: SafeFleet in data de: 21.12.2020 16:47:23

cel-mai-bun-gps-pentru-camioane.jpg
1. Cum alegi o soluție de monitorizare GPS pentru camioane

O afacere în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri care folosește camioane are nevoie de mai multe componente pentru a funcționa într-un mod eficient. Ca administrator sau director de flotă, este responsabilitatea ta să optimizezi întregul proces operațional și costurile asociate, astfel încât afacerea să fie profitabilă.

Din acest articol vei afla cum te ajută soluțiile telematice în adminstrarea flotei auto și de ce aspecte să ții cont când alegi o soluție de monitorizare GPS pentru camioane.

2. De ce e necesară monitorizarea GPS a flotei

Printre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în calcul pentru optimizarea operațiunilor este determinarea celui mai bun traseu pentru camioanele din flota auto pe care o administrezi. Pentru acest lucru, trebui să ai în vedere parcurgerea unui traseu cât mai scurt, folosind resurse cât mai puține.

Un sistem de monitorizare GPS te ajută să știi unde se află șoferii, în timp real, și care este starea transportului. Sistemul GPS monitorizează consumul de combustibil, numărul de comenzi onorate, poziția vehiculului, timpul de lucru și odihnă a șoferilor, precum și costurile generate de un vehicul și, implicit, de întreaga flotă auto.

3. Ce trebuie să iei în calcul când alegi o soluție telematică


Tipul vehiculelor monitorizate: camioane vs alte tipuri de vehicule

Camioanele transportă cantități mari de bunuri de larg consum, în timp ce semi-remorcile sau remorcile pot transporta alt tip de mărfuri, cum ar fi mărfurile valoroase. 

Spre exemplu, în cazul camioanelor, SafeFleet permite urmărirea poziției unui vehicul cu ajutorul Google Maps sau cu ajutorul unui sistem de urmarire prin GPS numit SafeFleet Global, care transmite date prin satelit și nu depinde de semnalul GSM. Datele din aplicație te ajută să vezi traiectoria vehiculului pe hartă, localizarea în timp real, viteza și direcția de deplasare, dacă vehiculul se află în staționare sau în mișcare. 

Desigur, spre deosebire de autoturisme sau vehicule mai mici, camioanele care efectuează transporturi rutiere de mărfuri trebuie echipate și cu un tahograf, conform legislației europene. O soluție de monitorizare GPS pentru camioane care înglobează și funcționalități de accesare și descărcare a datelor din tahograf, poate eficientiza semnificativ activitatea managerului flotei și reduce costurile de achiziționare a unei soluții separate. Spre exemplu, pachetul SafeTacho de la SafeFleet completează funcțiile de urmărire GPS ale platformei SafeFleet cu descărcarea de la distanță și chiar accesarea în timp real a datelor din tahograful fiecărui camion din flotă, precum și generarea de rapoarte complexe despre activitățile șoferilor pe tot parcursul călătoriilor.

Activitățile flotei

Flotele de camioane care efectuează transporturi internaționale de mărfuri trebuie să respecte legile tuturor statelor pe teritoriile cărora desfășoară operațiuni, iar șoferii trebuie să poată prezenta documente și rapoarte autorităților străine care nu sunt necesare în transporturile interne (pe teritoriul României). 

Prin urmare, cel mai bun GPS pentru camioane ar trebui de fapt să fie o soluție multifuncțională care să ajute la eficientizarea tuturor operațiunilor de administrare a flotei. Transportatorii internaționali pot economisi costuri și crește profiturile printr-o soluție telematică care, pe lângă monitorizarea GPS, poate include:

  • accesarea și descărcarea datelor din tahograf
  • administrarea întregii documentații a flotei - inclusiv rapoarte de activitate pe teritoriul fiecărei țări tranzitate, foi de parcurs, documente pentru autoritățile străine, etc.
  • rutare inteligentă și Geofencing - soluțiile SafeFleet, de exemplu, permit definirea celor mai rapide și eficiente trasee pentru vehiculele flotei și optimizarea lor automată în timp real, sau trimiterea de alerte automate dacă un vehicul părăsește o regiune prestabilită (Geofence). 
  •  plata automată a taxelor de drum în țările tranzitate.
  • comunicarea real time cu șoferii pe traseu.


Tipuri de mărfuri transportate

În cazul în care camioanele din flota ta auto transportă mărfuri perisabile sau controlate termic, este recomandată folosirea senzorilor care permit monitorizarea de la distanță a temperaturilor, din fața calculatorului sau de pe telefon. Ideal, soluția telematică aleasă ar trebui să permită și monitorizarea senzorilor de temperatură îmbarcați, pentru maximul de eficiență.

Senzorii de temperatură se dovedesc a fi eficienți, mai ales în cazul dubelor frigorifice, pentru transportul alimentelor sau mărfurilor care necesită temperatură controlată. Acest sistem permite trimiterea alertelor către administratorul de flotă atunci când temperatura se modifică față de valoarea pre-setată din aplicație. Senzorii permit păstrarea medicamentelor, alimentelor și altor mărfuri perisabile în condiții optime de temperatură.

De asemenea, în cazul semi-remorcilor, care de obicei transportă mărfuri valoroase ce presupun o singură încărcare și o singură descărcare (ceea ce înseamnă că ușile trebuie să se deschidă doar de două ori), este necesară montarea unor senzori de semnalizare. În acest mod, tu, ca administrator, vei ști momentul exact când ușa de la semi-remorcă este deschisă sau închisă.


Șoferii și rotația acestora

Identificarea șoferilor este o componentă necesară pentru ca transportul să aibă loc în condiții de siguranță deplină. Pentru că de cele mai multe ori se întâmplă ca un vehicul să fie condus de mai mulți șoferi, SafeFleet a dezvoltat opțiunea de identificare Driver ID cu cheie iButton, care  presupune instalarea unui echipament pe vehicul, compatibil cu o cheie care i se va distribui fiecărui șofer. Astfel că sistemul, în funcție de cheie, va ști mereu cine este la volan. 


Comportamentul șoferilor

Comportamentul șoferilor poate avea un impact destul de mare asupra flotei auto, din toate punctele de vedere, astfel că îmbunătățirea acestuia ar trebui să fie o preocupare constantă pentru orice administrator de flotă. În acest sens, soluțiile de monitorizare GPS sunt benefice atât pentru companie, cât și pentru șoferi, pentru că oferă transparență și încredere. Vezi aici și câteva sfaturi care îmbunătățesc comportamentul șoferilor.

Eficientizarea administrării flotei de camioane

Acesta este unul dintre principalele obiective ale unui administrator de flotă. Prin intermediul pachetului SafeFleet Base, sunt acoperite nevoile esențiale de monitorizare ale flotei cu scopul optimizării activității acesteia: 

  1. a. Monitorizarea vehiculelor și tracking-ul GPS oferă în timp real toate datele necesare referitoare la transport (poziția curentă pe hartă a vehicului, activitățile recente, staționările, frânele și accelerările bruște, depășirea vitezei etc.).

  2. b. Optimizarea activităților de mentenanță:
  • opțiunea de a descărca foaia de parcurs generată automat de platforma de tracking SafeFleet;
  • primirea notificărilor care informează cu privire la expirarea unor documente și revizii (RCA, CASCO, vignetă, ITP etc.)
  • plata automată a taxei de drum în cazul transporturilor în Ungaria și Bulgaria.
  1. c. Accesarea datelor oferite de platforma de tracking GPS, care îi permite unui administrator de flotă să facă analize și să ia decizii (date referitoare la distanțele parcurse, eventualele probleme legate de comportamentul șoferilor la volan etc.).

 

SafeFleet îți pune la dispoziție servicii de monitorizare GPS de top care te ajută să îți eficientizezi activitățile flotei tale auto și care care poate reduce costurile operaționale cu până la 25%, precum și alte pachete cu soluții gândite special pentru nevoile pe care le-ai putea avea ca administrator de flotă. 

Contactează acum echipa SafeFleet pentru a găsi mai bună soluție pentru tine!


New call-to-action

Topics: top gps camioane, cel mai bun gps pentru camioane