Cele mai frecvente greșeli în măsurarea consumului de combustibil

Scris de: Camelia Filip in data de: 19.10.2016 10:18:14

Ca orice manager de flotă, de-a lungul activității tale ai observat cu siguranță probleme de utilizare a carburantului, risipă sau chiar furturi de carburant. Dacă ai implementat deja metode de monitorizare, dar simți că nu au nici un efect pozitiv asupra consumului de carburant, probabil te afli în una dintre următoarele situații:

  • Te-ai așteptat ca rezultatele să apară de la sine, odată cu instalarea unui sistem de monitorizare;
  • Nu ai ales soluția de monitorizare potrivită;
  • Nu măsori corect nivelul de combustibil în rezervor.

hero_image-1

Ce faci dacă rezultatele întârzie să apară?

E important ca odată ce implementezi un sistem de monitorizare a combustibilului să urmărești informațiile pe care acesta le oferă, să observi anomaliile, problemele și să iei măsuri pentru eficientizare.

Implementarea unei soluții de monitorizare a consumului nu aduce implicit și scăderi de consum sau rezolvarea problemelor grave, cum este furtul de combustibil. Avantajul unui sistem de monitorizare este că îți oferă numeroase date pe baza cărora să observi tendințe, variații bruște sau șoferii care generează consum nejustificat de combustibil.

Care este cea mai precisă metodă?

Dacă ai încercat monitorizarea consumului de carburant prin citirea datelor prin FMS sau alimentarea de la plin la plin, dar nu ești mulțumit de rezultate, ai putea lua în calcul utilizarea unei sonde de nivel.

Sondele digitale de nivel pentru combustibil oferă nu doar calcul de consum bazat pe variații de nivel de carburant, ci și alerte în cazul variațiilor bruște de nivel, care indică furtul sau alimentări de carburant.

Chiar dacă rezervoarele vehiculelor au senzori de tip rezistiv instalați din fabrică, există probleme de acuratețe în măsurarea nivelului. Sondele digitale de nivel pentru combustibil au în componență senzori capacitivi, ceea ce înseamnă precizie, stabilitate și fiabilitate ridicată.

Știai că...?

Eroarea maximă pentru măsurarea nivelului este ± 1%, iar rezoluția pentru măsurarea nivelului este ± 1 mm.

Cum te asiguri că măsori corect nivelul de combustibil în rezervor?

Chiar și implementând cea mai eficientă soluție de monitorizare pot apărea erori în măsurarea nivelului de combustibil dacă nu setezi corect parametrii. Vorbim aici de diferența între nivelul de combustibil și volumul de combustibil, diferență pe care e foarte ușor să o scapi din vedere.
Majoritatea vehiculelor au rezervoare de combustibil cu formă neregulată, deci volumul de combustibil nu are o variație lineară și nu este proporțională cu înălțimea, nivelul de combustibil. Aici apar frecvent greșeli de măsurare pentru cei care aleg sondele de nivel. În primă fază, e nevoie să determini forma rezervorului, ca mai apoi să poți transforma cu precizie nivelul măsurat în volum raportat.

volum_vs_nivel.jpg

Metoda de monitorizare folosită pentru măsurarea consumului de combustibil trebuie adaptată specificului vehiculelor pe care le utilizezi și trebuie să ofere informații complete, astfel încât tu să poți lua măsuri corecte de eficientizare.

New Call-to-action

 

Topics: Consum combustibil