Cum fură combustibil șoferii flotei tale?

Scris de: Camelia Filip in data de: 27.01.2017 15:01:00

furt combustibil sofer flota auto
Un cititor al blogului nostru ne-a scris: ”Am întâlnit mulți șoferi creativi și soluții ingenioase de a fura combustibil din rezervor. Simt că tehnologia disponibilă pentru stoparea furturilor nu mă ajută și că sunt cu un pas în urma hoților. Asta înseamnă că trebuie să ne resemnăm și să ne asumăm costurile furturilor?
 

Răspunsul nostru simplu e ”În nici un caz!”. Metodele prin care șoferii fură combustibil este un subiect ce merită dezbătut pe larg. Probabil multe dintre metode îți sunt familiare, dar noi te invităm să le tratăm în paralel cu soluțiile existente pentru a opri furturile din cadrul flotei tale.

Plata combustibilului folosit în interes personal cu cardul firmei
Un aspect ușor de pierdut din vedere este modul în care șoferii flotei folosesc cardul de carburant pe care l-ai atribuit pentru alimentarea vehiculelor. Chiar și atunci când există vehicule care pot fi folosite de șoferi în interes personal cu acordul tău, consumul de combustibil trebuie urmărit cu atenție. Ca să observi furtul, ai nevoie de un sistem de monitorizare a flotelor care să evidențieze consumul de carburant în raport cu kilometri parcurși în interes personal și cei parcurși în interes de serviciu.

 
Returul de combustibil din injectoare
Acest tip de furt este realizat cu ajutorul unui furtun care distribuie o parte din combustibil înapoi în rezervor, iar o parte în alt vas, de exemplu vasul pentru lichid de parbriz. Astfel de furt poate fi depistat fie în flagrant, fie făcând o comparație între consumul real la injectoare dat de calculatorul de bord și cantitatea alimentată la pompă, informații pe care le poți avea folosind o metodă eficientă de monitorizare a combustibilului.

Furtul și echipamentele auxiliare
Folosirea sau nefolosirea echipamentelelor de tip siroco pe timp de iarnă sau a aerului condiționat pe timp de vară poate fi un semnal de alarmă pentru tine. Unii șoferi, mai ales cei care fac transport de persoane, nu folosesc aceste echipamente auxiliare în activitatea pe care o desfășoară, deși în acte trec că le-au folosit. Scopul? Vor să își mărească veniturile din vânzarea ulterioară a combustibilului economisit.

Furtul "cu găleata, în parcare" sau "în bidon, la pompă"
Aceste două metode nu sunt tocmai cele mai creative, dar sunt extrem de costisitoare pentru flota ta. Monitorizarea nivelului de combustibil din rezervor te ajută să îl identifici și să semnalezi imediat șoferii care comit astfel de acțiuni ilegale.

Cum anume? Folosind o sondă digitală care face posibilă citirea nivelului de combustibil din rezervor și sesizează cu ușurință scăderile bruște din rezervor. De asemenea, aceasta sesizează și creșterile bruște din rezervor, adică litri de combustibil alimentați, care pot fi comparați cu litri de combustibil de pe bonul respectivei alimentări.

Descarcă eBook-ul gratuit despre Monitorizarea combustibilului cu ajutorul sondelor digitale și vei găsi sfaturi pentru utilizarea corectă a acestei metode.


Stil de condus agresiv
Deși nu este o metodă propriu-zisă de furt, condusul sportiv duce la cheltuieli inutile de carburant și costuri mari de mentenanță. Motivele pentru care conduc agresiv sunt multiple, însă nici unul nu este justificat în condițiile unor reguli rutiere și interne stricte. E important să observi dacă acest stil de condus este recurent sau nu, iar acest lucru poate fi făcut dacă folosești un modul de monitorizare dedicat comportamentului șoferilor.

Cu ajutorul lui vei observa date despre comportamentul său la volan: frânări bruște, accelerări bruște, curbe bruște, depășiri de viteză, impact, staționări prelungite cu motorul pornit. Rapoartele generate te vor ajuta să iei măsuri de corectare, care să ducă la scăderea cheluielilor privind combustibilul.

Citește și articolul ”7 sfaturi care îmbunătățesc comportamentul șoferilor”


Deși ai încredere în angajații tăi, e bine să te asiguri că ai eliminat tentația șoferilor de a fura combustibil. Profitabilitatea flotei tale va crește considerabil dacă ești informat despre creșterile nejustificate de combustibil și dacă iei măsuri proactive de reducere a tentativelor până la eliminarea furtului ca fenomen. Pasul următor? Găsește și implementează soluții de monitorizare a flotei adaptate activității pe care o desfășori.

banner-end-articol-safefleet-ghid-bun.png

Topics: Furt Combustibil