Monitorizare vehicule prin gps - Sfaturi pentru creșterea productivității soferilor

Scris de: Camelia Filip in data de: 30.01.2017 13:00:00

sfaturi pentru cresterea productivitatii prin monitorizare gps safefleet

Monitorizarea vehiculelor prin GPS a devenit rapid o modalitate eficientă de reducere a costurilor operaționale. Beneficiile unei soluții de monitorizare se resimt puternic în productivitatea șoferilor și în eficiența calculării salariilor.

 Companiile care și-au instalat un sistem de monitorizare GPS pe vehiculele flotei înregistrează o creștere de 23% a sarcinilor îndeplinite pe zi de către șoferi, conform unui studiu realizat de Aberdeen Group. Același studiu arată că timpul petrecut de șoferi pentru realizarea unei sarcini a scăzut cu 14,8%, iar plata orelor suplimentare a scăzut cu 9,9%.

Dacă vrei să obții rezultate remarcabile în cadrul flotei pe care o gestionezi, iată cum folosesc managerii soluțiile de monitorizare GPS pentru a-și atinge obiectivele.

Optimizerea rutelor și comunicarea eficientă dispecerat - șoferi

Pe măsură ce flota crește, planificarea manuală necesită tot mai mult timp și efort. Problemele de planificare a rutelor se rezolvă cu o soluție de rutare: optimizarea se întâmplă automat, ai acces permanent la numeroase date și poți să oferi suport șoferilor oricând au nevoie. Rutarea, ca soluție telematică, te scutește de drumuri parcurse inutil, uzura vehiculelor și îmbunătățește satisfacția clienților.

Află totul despre optimizarea rutelor - una dintre funcționalitățile unui sistem telematic care aduce reduceri semnificative de costuri.

În plus, o soluție care asigură comunicarea bidirecțională între șoferi și dispecerat va crește eficiența flotei tale. Împreună cu localizarea GPS și rutarea fiecărui vehicul, comunicarea bidirecțională este o funcționalitate valoroasă care le permite dispecerilor să transmită rapid soluții pentru problemele întâmpinate de șoferi și astfel, angajații lucrează în echipă, reacționând imediat la modificările neprevăzute din program.

Când tragi linie, vei vedea scăderi semnificative de carburant și de uzură a vehiculelor corelate cu mai multe sarcini îndeplinite pe zi în mai puțin timp petrecut pe traseu.

SFAT: Alege o soluție GPS care îți oferă localizare de mare precizie pe hartă.

Monitorizarea practicilor ineficiente

De ce productivitatea șoferilor crește imediat după instalarea sistemelor de monitorizare GPS?

E simplu: când șoferii știu că activitatea lor e urmărită, tendința lor e să lucreze și să conducă mai bine, mai eficient. Chiar dacă la început vor fi ostili față de monitorizare, pe termen lung, vor observa că le face munca de zi cu zi mult mai ușoară. Impactul comportamentului șoferilor asupra companiei nu trebuie ignorat.

Funcționalitățile care urmăresc comportamentul șoferilor îți oferă informații despre frânări bruște, accelerări bruște, curbe bruște, depășiri de viteză, impact, staționări prelungite cu motorul pornit. Observând toate aceste probleme de comportament la volan și folosind funcția de alerte a sistemului de monitorizare, vei putea să acționezi punctual când observi nereguli și pe termen lung, analizând tendințele în stilul de condus al fiecărui șofer.

Ce ai de câștigat ca manager? Datele colectate te ajută să iei măsuri de îmbunătățire a performanțelor pentru fiecare șofer în parte plecând de la informații obiective, preluate din rapoartele generate de soluția ta de monitorizare.

SFAT: Implementează un program de premiere a șoferilor care dau dovadă de comportament exemplar la volan sau care au făcut progrese semnificative.

 

Foile de parcurs generate automat și calcularea eficientă a salariilor

Legătura dintre cele două e mai mult decât evidentă, dar, chiar și așa, multe companii continuă să se bazeze pe foile de parcurs completate manual pentru a calcula salariile. Acest lucru încurajează lipsa preciziei și falsificarea orelor de lucru. În schimb, cu foile de parcurs generate automat vei plăti șoferii pentru orele reale de muncă.

Sistemele GPS urmăresc timpul de utilizare a unui vehicul, de la prima pornire a motorului, până la oprirea definitivă la sfârșit de program. Datele înregistrate îți oferă o imagine clară a timpului efectiv de lucru al șoferului. Există sisteme telematice care transformă automat aceste date în foi de parcurs, deci și costurile administrative vor fi reduse.

SFAT: Asigură-te că foile de parcurs generate automat de soluția de monitorizare sunt în conformitate cu Normele Metodologice de aplicare a Legii nr 571/2013 privind Codul Fiscal.

 

Eliminarea utilizării neautorizate a vehiculelor

Sistemele de monitorizare GPS a flotei te ajută să fii sigur că șoferii folosesc vehiculele companiei doar pentru scopuri autorizate și doar în anumite intervale de timp.

Cu ajutorul alertelor geofence poți seta perimetre clare de utilizare și vei fi notificat când vehiculele depășesc limitele stabilite. De asemenea, alertele sunt utile când vehiculele sunt folosite în afara orelor autorizate și sunt esențiale în caz de furt, ajutându-te să recuperezi mai repede vehiculul.

Dacă politica firmei tale permite șoferilor să folosească vehiculele pentru a se deplasa spre casă, monitorizarea te ajută să observi dacă se întâmplă ca șoferii să facă drumuri în interes propriu în timpul programului de muncă.

Eliminând toate aceste forme de folosire neautorizată a vehiculelor, te asiguri că performanțele șoferilor se mențin la nivelul așteptărilor și reduci costurile nejustificate generate de folosirea în afara orelor de program.

SFAT: Folosește chei de tip iButton, care te ajută să stabilești șoferii autorizați pentru accesul la anumite vehicule și să îi identifici la fiecare utilizare a unui vehicul.

Impactul monitorizării GPS asupra productivității șoferilor și eficienței calculării salariilor este adesea subestimat. Găsește acea soluție de monitorizare care îți va oferi informațiile necesare pentru a avea mai mult control în atingerea acestor două obiective.

 

banner-end-articol-safefleet-ghid-bun.png

Topics: Managementul flotei