România - în topul țărilor cu cel mai ieftin carburant

Scris de: Camelia Filip in data de: 21.04.2017 14:37:36

combustibili-pompa-autoReducerea prețurilor la carburant începând cu 1 ianuare 2017 a dus la clasarea României în topul țărilor cu cel mai ieftin combustibil din Uniunea Europeană. Așa cum arată energy.eu, care montorizează prețul carburanților în toate statele Uniunii Europene, prețul mediu al celui mai ieftin sortiment de benzină era la 1 ianuarie de 1,113 euro/litru - al șaselea ca nivel în topul țărlor din UE.

Odată cu aplicarea celor două măsuri economice cu impact direct asupra prețului - scăderea TVA la 19% și eliminarea supraccizei, - prețul benzinei scade cu 40 - 41 de bani la litru, ceea ce va ajuta la plasarea României pe locul 3 al aceluiași top.

În ceea ce privește motorina, înainte de aplicarea celor două măsuri România înregistra de asemenea un preț mic în raport cu cele mai multe dintre țările din UE, clasându-se pe locul 9 ca nivel de preț. După aplicarea măsurilor amintite, prețul motorinei a scăzut cu aproximativ 41 de bani - România devenind, după această ieftinire, a treia țară ca nivel de preț.

Media carburanţilor în Uniu­nea Europeană este de cca 1,35 euro/litru pentru cel mai ieftin sortiment de benzină şi de 1,20 euro/litru în cazul motorinei.

La polul opus României din perspectiva prețului la carburant de află Italia şi Olanda care înregistrează în prezent cea mai scumpă benzină comer­cializată în Europa cu un cost de cca 1,54 euro/litru, în timp ce pentru motorină găsim cel mai mare preţ  în Suedia, cca 1,40 euro/litru.

Sursa: news.ro, energy.eu, www.replicahd.ro

Topics: Stiri/Info