11 Indicii ca managementul flotei tale nu funcționează corect

Scris de: Camelia Filip in data de: 24.02.2017 11:00:00

bsnis

Nu trece zi din viața ta ca manager de flotă în care să nu te lovești de provocări noi, de situații urgente sau de nevoia de a reprioritiza activitățile de pe o lista ce pare să devină interminabilă.

Vine un moment în care te întrebi: ”Unde greșesc? De ce deciziile mele nu au rezultatele scontate?” Să fie...

  • Dificultatea de a ține în gestiune multitudinea de activități?
  • Diferența dintre responsabilitățile de manager actuale și cele avute în trecut în cadrul altei flotei, cu un domeniu de activitate diferit?
  • Sau faptul că ai fost avansat ca manager de la poziția de specialist în domeniul în care activează compania, dar te simți copleșit de noile atribuții?

În oricare dintre cele trei ipostaze te regăsești, tehnologia telematică vine să suplinească minusurile care te împiedică să îți atingi obiectivele la nivel de flotă.

Te invităm să citești 11 dintre semnele care dovedesc că managementul flotei tale nu funcționează și să descoperi cum te poate ajuta un sistem de monitorizare să depășești problemele ivite în activitatea ta.

Operațiunile durează prea mult

Fiecare flotă funcționează după un program de care depinde credibilitatea ta și încrederea partenerilor. Programul tău e constant dat peste cap? Șoferii nu ajung la timp la destinație? Probabil că planificarea a devenit un coșmar pentru tine. 

E o provocare comună a managerilor de flote care merge mână în mână cu alte două probleme.


Nu poți optimiza rutarea 

Fără monitorizarea vehiculelor, e extrem de dificil să vezi rutele pe care le aleg șoferii tăi. Ruta pe care o stabilești e mai potrivită în termeni de eficiență sau de satisfacție adusă clienților? 

Cunoașterea acestor tipuri de informații îți permite să optimizezi rutele șoferilor tăi fără să fie nevoie de compromisuri. Un sistem eficient îți permite să scapi de timpul irosit cu planificarea și de blocajele apărute la schimbarea priorităților în programul șoferilor. 

Descoperă soluțiile telematice pentru Optimizarea Rutelor

Nu poți monitoriza pauzele șoferilor 

Pauzele prelungite sau neprogramate pot da peste cap programul stabilit și sinconizarea dintre șoferi și echipă în termenul limită stabilit. E imposibil să identifici aceste probleme fără date concrete. În același timp, nu vrei să tragi la răspundere pe nedrept șoferii care își luau pauzele regulamentar, caz în care decalajele ar putea fi cauzate de altă problemă. 

Află cum te poate ajuta pachetul SafeTacho

Și pentru că am pomenit de șoferi, ajungem la un alt subiect delicat pentru managerii de flotă care nu utilizează un sistem de monitorizare:

Nu poți face diferența între șoferii disciplinați și cei cu probleme de comportament 

Atitudinile și aptitudinile șoferilor sunt importante în egală măsură, iar un sistem de monitorizare îți permite să determini care dintre șoferii flotei tale nu se ridică la nivelul standardelor setate de tine. 

Un sistem de monitorizare a comportamentului șoferilor îți va permite să aloci fiecăruia sarcini care i se potrivesc cel mai bine, să încurajezi condusul disciplinat și să îi răsplătești pe cei care depun eforturi. 

Fiecare problemă de comportament poate fi rezolvată de un sistem de monitorizare. Află detalii!

Vehiculele tale sunt supuse unui proces de uzură accelerat

Uzura vehiculelor devine un proces accelerat atunci când șoferii au un stil de condus agresiv, cum ar fi accelerări și frânări bruște, ceea ce duce la costuri mult mai mari de mentenanță, la care se adaugă și creșteri nejustificate de consum de combustibil. 

Un sistem de monitorizare îți permite să determin cu exactitate sursa acestor probleme și să iei decizii pe baza datelor pe care ți le furnizează.

[INFOGRAFIC] Află cum să transformi mentenanța vehiculelor într-o sarcină mult mai ușoară 

Te confrunți cu furturi de vehicule sau ești expus la un risc crescut

Urmărirea vehiculelor îți oferă răspunsul clar la întrebarea ”Unde sunt vehiculele flotei mele?” Fie că e vorba de un vehicul furat, fie că vrei doar să fii asigurat în caz de furt, monitorizarea vehiculelor te scutește bătăile de cap ivite pentru recuperarea vehiculelor sau a daunelor. 

Descoperă cum poți crește siguranța șoferilor și a vehiculelor pe care le conduc

 

În situații extreme, nu poți să verifici statusul vehiculelor tale

De la accidente grave, la condiții meteo extreme, o situație de criză îi poate pune în pericol pe șoferii flotei tale. Monitorizarea flotei îți permite să afli rapid dacă ai vehiculele în zona afectată și să acționezi rapid dacă e nevoie de intervenție. Comunicarea bidirecțională cu șoferii este funcționalitatea telematică esențială în situații de urgență, dar și pentru buna desfășurare a activităților de zi cu zi.
 

Petreci prea mult timp realizând rapoarte și documentații 

Ca manager de flotă, ai o mulțime de responsabilități: te asiguri că ai clienți mulțumiti, că șoferii sunt motivați și că vehiculele sunt în condiții normale de funcționare. Din păcate, de multe ori te simți de-a dreptul blocat de rapoartele pe care trebuie să le predai și care îți fură timp prețios pe care l-ai putea dedica altor sarcini mult mai importante. 

Cu ajutorul datelor colectate de un sistem de monitorizare, vei avea acces la o serie de statistici și rapoarte generate automat, ceea ce te scutește de timp irosit și îți permite să te concentrezi asupra problemelor reale ale flotei. 

Descoperă Raportul Foaie de Parcurs și de ce e cel mai descărcat raport de către managerii flotelor.

Costurile operaționale sunt prea mari 

Combustibil, asigurări, mentenanță... lista costurilor operaționale e mare, dar flota ta trebuie să aducă profit și la final de an să obții o marjă de profit bună. De aceea e important să optimizezi fiecare cost cu ajutorul funcționalităților unui sistem de monitorizare. 

Clienții sunt nemulțumiți

Desigur, e normal să mai întâlnești și clienți nemulțumiți, dar când numărul lor crește, e un semnal de alarmă care poate indica probleme la nivel de flotă. Prin monitorizarea flotei auto afli dacă nemulțumirea e generată de probleme ca întârzierea livrării. 

Iată cum îmbunătățești satisfacția clienților cu ajutorul unui sistem de rutare

 

Pierzi bani 

Costuri mari cu consumul de combustibil, amenzi pentru depășirea vitezei, costuri mari de mentenanță, clienți nefericiți care renunță la serviciile tale - toate acestea duc la situația în care lipsa de eficiență a flotei generează pierderi financiare semnificative care se vor reflecta în cele din urmă în profitabilitatea business-ului tău.

În prezent, succesul unei flote depinde de calitatea sistemului de monitorizare utilizat și de implicarea întregii echipe de a integra și folosi la capacitate maximă multitudinea de funcționalități oferite. Plecând de la problemele cu care te confrunți, vei știi care sunt soluțiile de care ai nevoie pentru ca managementul flotei tale să aducă rezultatele așteptate.

cta-art-sm

 

Topics: Managementul flotei