4 strategii de management pentru reducerea costurilor cu carburantul

Scris de: Camelia Filip in data de: 20.12.2016 09:13:40

vizual-articol-chart.png

Dacă te-ar întreba cineva ce tip de cost de mentenanță a flotelor auto consideri că este cel mai împovărător, vei răspunde, desigur: cel cu carburantul.

Reper important în previziunile bugetare, încercările de eficientizare a consumului de combustibil par a par să nu ajungă niciodată la un rezultat mulțumitor.

  • Care sunt principalele surse generatoare de consum de combustibil?
  • Cât de complicat este să implementezi metodele de eficientizare?
  • Cum poate fi optimizat acest cost?
  • Unde și cât de repede se vor reflecta efectele ?

Pentru a face lumină în acest subiect - pe cât de important, pe atât de provocator - răspundem la toate aceste întrebări prin 4 metode punctuale de eficientizare a costurilor generate de consumul de combustibil pe care le poți integra în procesul de management al flotelor tale auto

Dimensionarea corectă a flotelor auto
Dimensionarea corectă a flotei ar trebui privită prin prisma a două evaluări:

1. evaluări privind investiția în noi modele de mașini - care  dețin dotări și optimizări pentru creșterea eficienței consumului de combustibil, fără a genera compromisuri cu privire la spațiu sau performanță.

2. evaluări privind necesitățile specifice ale business-ului, prin auto-chestionarea pe subiecte precum:

  • alocarea corectă a mașinilor pentru șoferi în funcție de tipul de deplasare;
  • adaptarea schemelor de distribuire a mașinilor în funcție de caracteristicile generatoare de cost ale rutelor care urmează a fi parcurse (taxe, starea drumurilor, trafic, etc);
  • fluxul mediu de deplasări pentru anumite perioade.

Monitorizarea comportamentului șoferilor

Modul în care vehiculele flotei pe care o administrezi sunt conduse influențează mai mult decât te-ai aștepta consumul de carburant.

Principalele surse generatoare de costuri sunt:

  • staționarea cu motorul pornit,  
  • depășirea  limitei de viteză,
  • accelerarea sau frânarea bruscă
  • virarea bruscă.

 

banner-articol-metodePentru o monitorizare eficientă a comportamentului șoferilor este recomandată utilizarea unor funcționalități performante - de tipul serviciului dedicat oferit de SafeFleet. Acest serviciu presupune implementarea unui sistem GPS de monitorizare a vehiculelor care conține un modul dedicat, capabil să pună la dispoziție informații extrem de utile pentru a identifica șoferii indisciplinați și a aplica măsuri eficiente de corectare a comportamentului acestora.

banner-ebook-comportament-articole-blog

Gestionarea combustibilului prin sistemele telematice

Un ajutor real în reducerea consumului de combustibil este reprezentat de serviciul dedicat care pune la dispoziția managerului de flotă informații importante care semnalează anomaliile sau posibilele probleme. Printr-un sistem telematic de tipul SafeFleet vei putea:

  • să citești valorile de consum ale carburantului direct din computerul de bord al vehiculului;
  • să calculezi nivelului de combustibil în rezervor cu sonda de nivel;
  • să accesezi importarea automată a alimentărilor realizate și calculul de consum în baza distanței parcuse între alimentări;
  • să faci estimări de consum prin raportarea la datele din cartea tehnică a mașinii și calcularea consumului în funcție de valorile medii specifice fiecărui vehicul în parte.

Alimentarea cu carburant alternativ

Pentru a reduce costurile operaționale, în special cele care vizează achiziția de combustibil, o serie de manageri de flote auto apelează la sisteme de alimentare cu combustibil alternativ cum ar fi gazele naturale comprimate (GNC), gazele naturale liquefiate (GNL), autogaz propan, electricitate, sau diferite soluții hibride.

În 2026 se estimează că numărul de stații de realimentare de gaze naturale va ajunge, la nivel global, la aproape 39.300 de locații.

Testează GRATUIT platforma de monitorizare SafeFleet și identifică ce atuuri îți poate aduce utilizarea ei din perspectiva productivității și eficienței.

Topics: Consum combustibil