Accidentele și furturile auto sau de marfă sunt de departe cele mai grave probleme cu care se poate confrunta un manager de flotă. Activitatea unei flote presupune deplasări pe distanțe considerabile, confruntarea cu variate condiții de drum, staționări în puncte a căror siguranță este dificil de evaluat.
Anual mii de mașini sunt înstrăinate ilegal, peste 17% dintre șoferii de camioane sunt victime ale furturilor de marfă iar, din punctul de vedere al accidentelor rutiere, România reușește să se claseze pe un nefericit loc 2 la nivel european.
Sunt oare aceste situații imposibil de prevenit?
Sau cât de la îndemâna noastră este să diminuăm efectele lor?
-
Accidentele
Prin natura lor, accidentele nu pot fi prevenite, o serie de elemente de natură contextuală intervenind neașteptat în activitatea de condus. Se poate acționa din timp, însă, asupra elementelor din activitatea flotei care generează riscuri sau costuri semnificative pentru astfel de situații.
Pentru diminuarea riscurilor de producere a accidentelor este necesar să acorzi o atenție sporită:
Comportamentului șoferilor (depășirea vitezei, accelerare bruscă, frânări, etc)
Fie că este vorba de utilizarea funcționalităților dedicate ale sistemului tău de monitorizare, fie că este o metodă manuală, acest tip de evaluare este important pentru a identifica din timp problemele de condus imprudent și remedierea lor.
87% dintre accidentele în care sunt implicate vehicule mari sunt cauzate de greșelile șoferilor.
Încălcarea limitei de viteză este cauza a 23% dintre accidentele în care sunt implicate vehicule mari.
Urmărirea activității șoferului pe traseu, în special prin analizarea datelor de la tahograf
Aceste date te vor ajuta să știi dacă șoferii flotei tale auto respectă timpii de odihnă. Nerespectarea programului de repaus poate fi, astfel, un indiciu valoros pentru riscul de conducere imprudentă care poate avea drept consecință accidentul.
Complementar acestor măsuri de prevenție este important să ai disponibile funcționalități și dotări care cresc siguranța deplasărilor. Iată ce te poate ajuta în cazul accidentelor rutiere în care sunt implicate vehicule ale flotei tale auto:
- Butonul de panică - care este instalat la îndemâna șoferului, permițându-i acestuia să trimită semnale în caz de urgență.
- Asistență rutieră - care te ajută să reduci considerabil costurile de tractare și reparație.
- Furturile auto
Companiile de leasing și rent-a-car sunt mult mai expuse la acest tip de risc în comparație cu alte industrii.
Nu o spunem doar noi - realitatea ne oferă, din nefericire, exemple în acest sens. Un client SafeFleet cu activitate în zona de leasing s-a confruntat în urmă cu ceva timp cu o astfel de problemă. Clientul a reușit să recupereze mașina datorită sistemului GPS care nu a fost deconectat și care transmitea în continuare poziția curentă.
Prevenirea furtului de vehicule se poate face prin funcționalitatea Geofence, iar stoparea deplasării vehiculului este posibilă prin imobilizarea la distanță.
- Furturile de mărfuri
Companiile de distribuție, cele de construcții, de securitate și cele de transport & logistică au cel puțin un risc în comun: furtul de marfă/ furtul de valori.
Poți reduce aceste riscuri prin identificarea unică a șoferilor cu ajutorul cheilor de tip iButton. Pentru siguranța transportului poți folosi senzorii de contacte uși și alarmele care se declanșează în cazul în care ușa este deschisă fără autorizare.
Vrei să afli dacă utilzând această platformă poți să îmbunătățești activitatea flotei tale și să reduci costurile și riscurile?
Testează GRATUIT serviciul de monitorizare flote prin GPS și vezi cum te poate ajuta SafeFleet Portal în activitatea ta zilnică.