Intreabă specialiștii SafeFleet: care sunt cele mai bune metode de monitorizare a activității șoferilor?

Scris de: Camelia Filip in data de: 04.10.2018 08:26:20

header-art-intreaba-specialistii2018


#1
Ce tipuri de funcționalități îmi pot arăta fiecare posibil cost de combustibil?

Ca să urmărești și să intervii la timp asupra unor posibile costuri suplimentare de carburant poți utiliza o serie de instrumente specifice: de la monitorizarea prin GPS, până la alerte automate, rapoarte personalizate, tehnologii sofisticate de rutare și  programe de carduri de combustibil.

Ca să îți fie mai ușor să înțelegi la ce se referă acestea, îți descriu în continuare, pe scurt, ce implică fiecare dintre instrumentele amintite mai sus:

  • Prin monitorizarea GPS urmărești staționarea cu motorul pornit, viteza și alți metrici de performanță care afectează consumul de combustibil.
  • Setarea unor Alerte automate îți este utilă mai mult pentru funcționarea vehiculelor în parametri optimi asigurând mentenanța continuă a flotei tale. Această funcționalitate nu îți aduce neapărat economii, dar te ajută să previi eventuale costuri neprevăzute care îți pot da bugetul lunar peste cap.
  • Disponibile în formate sumare sau detaliate, Rapoarte personalizate urmăresc fiecare aspect al consumului de combustibil pe termen scurt și lung. Datele arhivate de aceste rapoarte te pot ajuta să faci o analiză realistă a costurilor și să realizezi estimări eficiente pentru activitățile viitoare.
  • Cu ajutorul tehnologiilor sofisticate de rutare (de tipul funcționalității Optimizarea rutelor) îi poți ajuta pe dispeceri să direcționeze șoferii mai eficient și să reducă distanțele totale parcurse.
  • Folosirea cardurilor de combustibil, integrate cu aplicatia de monitorizare GPS, te ajută să previi achizițiile neautorizate de combustibil și fraudele.

#2 Cum pot monitoriza modul de condus al șoferilor din flota mea?

Problemele de comportament în rândul șoferilor par a fi dificil de gestionat și controlat de către managerii flotei. Însă lucrurile se schimbă prin implementarea unui sistem GPS de monitorizare a vehiculelor care conține un modul dedicat comportamentul șoferilor.

Acest modul te va ajuta să afli informații cu privire la felul în care șoferii folosesc vehiculele în afara programului de lucru sau locurile în care staționează în timpul programului de lucru (dacă e în afara sediilor sau punctelor de lucru).



#3
 Ce măsuri pot lua pentru  a îmbunătăţi comportamentului la volan?

De-a lungul timpului am purtat o serie de discuții cu clienții noștri în special pe acest subiect. Remarc faptul că îmbunătățirea comportamentului la volan al șoferilor din flotă reprezintă un obiectiv pe cât de provocator, pe atât de important. Foarte multe costuri, pierderi și neplăceri pot deriva de aici.

Există 3 lucruri esențiale de care orice administrator de flotă ar trebui să țină cont pentru a avea rezultate vizibil pozitive:

  • Să instaleze un sistem performant de monitorizare GPS. Monitorizarea GPS este tool-ul care îți oferă puterea de a-i ajuta pe șoferii flotei tale să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții de lucru, păstrând o atitudine pozitivă atât pe șosea, cât și în relațiile cu ceilalți. Un software de monitorizare GPS este capabil să genereze numeroase informații utile despre activitatea flotei.
  • Să realizeze și comunice un ghid de bune practici. Un astfel de ghid setează așteptările companiei și definește responsabilitățile șoferilor.
  • Să evalueze profilul șoferilor pe baza rapoartelor generate cu ajutorul sistemului de monitorizare.

#4 Ce tipuri de date pot vedea cu privire la traseele pe care le parcurg șoferii din flotă și cum pot interveni pentru a face optimizări?

 Ca responsabil de flotă poți crea trasee predefinite în SafeFleet Portal și verifica măsura în care acestea au fost respectate de către șoferii tăi. Rapoartele de Verificare Trasee pot fi rulate atât la nivel de flotă cât și la nivel de vehicul și prin această funcționalitate poți:

  • Vizualiza și verifica traseele parcurse de vehiculele din flotă într-un anumit interval de timp;
  • Genera rutele optime pentru traseele parcurse frecvent de vehiculele din flotă cu ajutorul Google Maps;
  • Compara aceste distanțe optimizate ale traseelor cu distanțele efective parcurse de șoferi;
  • Verifica dacă punctele setate de pe traseul stabilit au fost atinse și ordinea în care au fost parcurse.

Toate aceste le poți face în urma unor setări de bază în portalul tău. De exemplu, pentru a urmări dacă punctele marcate pe rută au fost într-adevăr parcurse este important ca la crearea unui traseu să setezi și definești zonele-target pe ruta care urmează a fi parcursă sub forma unor POI-uri (de exemplu ca puncte intermediare).

La rularea raportului vei avea acces la o serie de date care îți permit evaluarea modului și gradului de îndeplinire a obiectivelor (ca număr de puncte și ca procentaj, dacă a fost sau nu respectată ordinea punctelor de interes, vizualizarea statusului punctelor de interes, etc). Află mai multe din videotutorial.

#5 Conform noilor politici GDPR, ce date e legal să accesez cu privire la activitatea șoferilor?

Prin noile reglementări europene a crescut în special responsabilitatea administratorilor de flotă cu privire la modul în care gestionează fluxul de date, astfel încât informațiile care vizează activitatea privată să nu mai fie înregistrate în sistem în anumite intervale orare.

De exemplu, dacă gestionezi o flotă dedicată echipelor de vânzări și mașinile companiei pot fi folosite de șoferi și după program sau în weekend, conform noilor reglementări, trebuie să te asiguri că platforma de monitorizare nu mai înregistrează date în aceste perioade.

În acest context, ca manager de flotă este important să te asiguri că șoferul sau clientul a fost informat despre:

  • Faptul că mașina pe care o conduce este monitorizată prin GPS;
  • Scopul monitorizării mașinii pe care o conduce;
  • Cum vor fi folosite datele colectate prin sistemele de monitorizare;
  • Perioada de monitorizare a mașinilor și de stocare a datelor - în afara orelor de lucru (inclusiv în weekend) monitorizarea pentru mașină trebuie stopată;
  • Dacă își pot retrage consimțământul și ce se va întâmpla cu datele preluate și prelucrate înainte de această retragere.

Click me

Topics: Managementul flotei