Ce riști dacă nu ai un control bun asupra flotei companiei

Scris de: Camelia Filip in data de: 04.12.2018 13:13:11

control flota auto, safefleet


Cât de important este să ai un control sporit asupra activităților din flota companiei?

Descoperă mai jos care sunt 6 dintre cele mai importante riscuri la care se expune o companie atunci când nu are implementat un sistem de monitorizare prin GPS a flotei auto.


Control slab al timpilor petrecuți pe trasee

Pe măsură ce flota crește, planificarea manuală necesită tot mai mult timp și efort. Problemele de planificare a rutelor se rezolvă cu o soluție de rutare: optimizarea se întâmplă automat, ai acces permanent la numeroase date și poți să oferi suport șoferilor oricând au nevoie. Rutarea, ca soluție telematică, te scutește de drumuri parcurse inutil, uzura vehiculelor și îmbunătățește satisfacția clienților.

Intervenție tardivă în cazul unor incidente

Cum comunici cu șoferii din flotă și cât de repede poți interveni în cazul unor incidente - accidente, furturi, etc - atunci când nu ai la îndemână funcționalități proiectate special pentru astfel de situații?

Poți crește controlul flotei companiei inclusiv în astfel de situații dacă folosești soluții telematice performante. O soluție care asigură comunicarea bidirecțională între șoferi și dispecerat va crește eficiența flotei tale. Împreună cu localizarea GPS și rutarea fiecărui vehicul, comunicarea bidirecțională este o funcționalitate valoroasă care le permite dispecerilor să transmită rapid soluții pentru problemele întâmpinate de șoferi și astfel, angajații lucrează în echipă, reacționând imediat la modificările neprevăzute din program.

Consum mare de combustibil

Cauza costurilor ridicate cu combustibilul poate reprezenta un cumul de factori care scapă din vedere în procesul de manageriere a flotei auto atunci când nu ai implementată o soluție telematică ce permite accesarea unor date și rapoarte complexe. Iată care sunt cei mai importanți factori care duc la acest risc:

  • Parcurgerea ineficientă a traseelor - rute neoptimizate;
  • Comportamentul neadecvat al șoferilor la volan - condusul sportiv;
  • Furtul de combustibil - responsabili fiind fie proprii angajați, fie persoane din exteriorul companiei;
  • Utilizarea vehiculelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate;


Fiecare oră petrecută în staționare cu motorul pornit
este echivalentul a 40 de km de condus


 

Uzură rapidă a vehiculelor din flotă

Costurile de reparații ale vehiculelor reprezintă o povară financiară pe care companiile le pot evita prin implementarea unui sistem de management al flotei.

În absența unui astfel de sistem, dincolo de cheltuielile financiare suplimentare compania se expune inclusiv la o serie de riscuri care pot deveni grave - producerea de accidente fiind unul dintre acestea.

Documente de deplasare completate incorect și/ sau cu întârziere

Sistemele GPS urmăresc timpul de utilizare a unui vehicul, de la prima pornire a motorului, până la oprirea definitivă la sfârșit de program. Datele înregistrate îți oferă o imagine clară a timpului efectiv de lucru al șoferului. Există sisteme telematice care transformă automat aceste date în foi de parcurs, deci și costurile administrative vor fi reduse.

Folosirea vehiculelor în afara interesului companiei

Cu ajutorul alertelor Geofence poți seta perimetre clare de utilizare și vei fi notificat când vehiculele depășesc limitele stabilite. De asemenea, alertele sunt utile când vehiculele sunt folosite în afara orelor autorizate și sunt esențiale în caz de furt, ajutându-te să recuperezi mai repede vehiculul.

Dacă politica firmei tale permite șoferilor să folosească vehiculele pentru a se deplasa spre casă, monitorizarea te ajută să observi dacă se întâmplă ca șoferii să facă drumuri în interes propriu în timpul programului de muncă.

Eliminând toate aceste forme de folosire neautorizată a vehiculelor, te asiguri că performanțele șoferilor se mențin la nivelul așteptărilor și reduci costurile nejustificate generate de folosirea în afara orelor de program.

 

Topics: Managementul flotei