Cum aleg un sistem de monitorizare a flotei auto?

Scris de: Camelia Filip in data de: 16.04.2019 12:55:00

sistem monitorizare auto, safefleet

Ce caracteristici iei în calcul atunci când te gândești să achiziționezi un sistem de monitorizare a flotelor auto GPS? Un răspuns firesc vizează două aspecte: costul și calitatea serviciilor.

image02.pngDin perspectiva costurilor implicate de achiziționarea, implementarea și extinderea sau updatatarea unui sistem telematic, lucrurile sunt relativ simple și stau poate chiar mai bine decât te așteptai: aproximativ 80% din utilizatorii acestei platforme au indicat pentru recuperarea investiției, o perioadă mai mică de 6 luni.

Din perspectiva calității oferite de o anumită platformă, este importantă o evaluare specifică, direct raportată la necesitățile tale manageriale la nivel de flotă auto.

Pentru a face această evaluare corect, venim în sprijinul tău cu o listă de 11 criterii cheie pe care trebuie să le iei în calcul atunci când te gândești să achiziționezi o platformă telematică.

1. Disponibilitatea funcționalităților de raportare

Un sistem de monitorizare telematic performant va oferi acces facil la rapoarte, astfel încât managerul de flote să poată interveni punctual și rapid atunci când variate probleme apar la nivelul activității flotei. Modul și intervalul de timp pentru livrarea acestor rapoarte sunt, de asemenea, aspecte importante pe care un manager de flotă trebuie să le ia în calcul încă din faza de achiziție a sistemului.

2. Monitorizări ale consumului de carburant

image01.pngPrincipala sursă generatoare de costuri în cadrul unei flote este consumul de carburant. O monitorizare corectă a acestuia (prin citirea datelor prin FMS, calcularea nivelului de combustibil în rezervor cu sondă de nivel, importul de alimentări realizate și estimarea consumului) va fi definitorie pentru scăderea semnificativă a costurilor de mentenanță.

3. Disponibilitatea funcționalităților de rutare

Știi care este distanța parcursă de vehiculele flotei tale de la punctul de pornire până la destinație? Un sistem de monitorizare al flotelor auto GPS inteligent te va putea ajuta să afli rapid și concret informații cu privire la distanțele parcurse, și vei putea ruta traseele în funcție de timp sau costuri.

4. Acces la informații cu privire la comportamentul șoferilor

Comportamentul șoferilor reprezintă un indiciu important pentru eficiența costurilor de mentenanță. Cu ajutorul unui sistem telematic performant vei putea acorda un scor pe baza mai multor factori: accelerarea bruscă, frânarea bruscă, incidentele, depășirea limitei de viteză și staționarea cu motorul pornit.

5. Acces la datele tahografului

Obligativitatea utilizării tahografului este stabilită prin lege. Astfel, odată cu implementarea unui sistem telematic, integrarea tahografului cu această platformă este implicită. Prin alegerea unui sistem telematic performant, compatibilitatea dintre acesta și tahograf nu ar trebui să se oprească aici.

O platformă cu performanțe reale ar trebui să ofere acces la date de identificare a șoferilor cu acuratețe, la diverse rapoarte de activitate ale vehiculelor, la urmărirea în timp real a informațiilor primite și la descărcarea datelor la distanță.

6. Instrumente de comunicare cu șoferul

O platformă telematică performantă îți va pune la dispoziție instrumente de comunicare bidirecțională sub forma unor aplicații mobile care asigură comunicarea facilă între șofer - dispecer și șofer-șofer. Cu cât aplicația este mai complexă, cu atât funcționalitățile disponibile sunt mai variate. O aplicație eficientă ar trebui să ofere, astfel, inclusiv posibilitatea de direcționare a șoferilor prin trimiterea locațiilor cu coordonatele GPS, scanarea și trimiterea de documente, comunicarea în masă prin sistem SMS sau trimiterea de sarcini sau destinații de deplasare.

7. Aplicație mobilă

Evoluția tehnologiei influențează, inevitabil, majoritatea activităților de management, în zona digitalului fiind transferate cea mai mare parte a informațiilor și funcționalităților. Un sistem telematic performant trebuie să integreze aplicații mobile de monitorizare GPS care îți permit accesarea sistemului de oriunde te-ai afla, direct de pe telefonul mobil. Beneficiul evident de independență în activitatea de management este completat de atuuri subsecvente dar, în egală măsură, importante, precum monitorizarea, comunicarea și intervenția în timp real în activitățile flotei auto.

8. Integrări de alerte și sisteme de plată automată a taxelor de drum

Cu ajutorul alertelor transmise în timp real, vei putea interveni rapid atunci când ceva neprevăzut apare, minimizând, astfel, efectele negative.

Pentru situațiile care pot fi prevenite sau anticipate (cum este cazul taxelor de drum în diferite țări) sistemul pe care îl achiziționezi ar trebui să îți pună la dispoziție instrumente de plată a acestora de la distanță.

Flota pe care o administrezi se deplasează frecvent pe ruta România - Ungaria și retur? Ești, cu siguranță, familiarizat cu faptul că, de la începutul acestui an, transportatorii români cu vehicule de peste 3,5 tone sunt controlați periodic la vamă privind plata taxei de drum în Ungaria. Ia în calcul un sistem care să integreze posibilitatea de plată automată a acestor taxe.

9. Asistență de specialitate și siguranța datelor

Chiar și în cazul unei platforme telematice facil de utilizat pot apărea variate probleme pe care nu reușești mereu să le rezolvi singur. Chiar și în cazul sistemelor de monitorizare sigure există riscuri externe care nu pot fi prevenite sau evitate și care pot pune în pericol siguranța datelor tale. Plecând de la aceste premise, un sistem telematic eficient ar trebui să includă funcții care să te ajute în astfel de situații prin:

  • disponibilitatea continuă (sistem de ticketing direct, e-mail și call 24/7) a unui serviciu de customer support;
  • asigurarea bazelor de date prin replicarea informațiilor pe servere separate și în cloud în cazul în care se întâmplă ca toate datele de monitorizare să fie șterse sau pierdute, dintr-un motiv sau altul (de tipul Business Continuity and Disaster Recovery).

10. Utilizare facilă

Atunci când o interfață a unui sistem telematic nu lasă la îndemâna utilizatorului instrumente de căutare și personalizare, multe informații, chiar și cele cu importanță majoră, riscă să rămână neutilizate.

Cu importanță semnificativă pentru utilizarea facilă a unei platforme telematice sunt și resursele de informare și îndrumare, de tipul tutorialelor disponibile online (pe un cont de YouTube dedicat) sau eBook-uri, studii de caz, articole de blog și întrebări frecvente.

11. Experiență și rezultate dovedite

Cum arată portofoliul de clienți al provider-ului de soluții telematice? Care sunt evaluările făcute de utilizatori? De cât timp activează pe piață? Ce tipuri de certificări garantează calitatea serviciilor și produselor pe care le oferă?

Aflând răspunsuri la astfel de întrebări vei putea să-ți faci o imagine cât mai clară despre calitatea platformei. Un provider profesionist va lăsa la îndemâna clienților - de obicei, pe website-ul companiei - informații suficient de clare menite să ateste calitatea serviciilor pe care le oferă: de la portofoliu și evaluări, până la certificări speciale (ISO9001, 14001, 20000-1, 22301, 27001, Omologări RAR, Certificare eMark, CE, etc ).

New Call-to-action

Topics: Monitorizare flota