Condusul este pentru majoritatea șoferilor o plăcere, pentru alții este doar o necesitate. Cu toate acestea, motorul fiecărei mașini are propria ”personalitate” și propriul mod de funcționare, cât și de optimizare a consumului de combustibil.
Persoanele care dețin o mașină sunt atente la o serie de aspecte pentru ca vehiculul să funcționeze în parametri optimi și să le transporte din punctul A în punctul B în maximă siguranță.
Dacă pentru un singur șofer optimizarea consumului de carburant poate fi o provocare zilnică, uneori neglijată, pentru companiile transportatoare cheltuielile cu alimentările, stilul de condus al șoferilor și atitudinea față de capacitatea vehiculului pot impacta profitabilitatea companiei.
Dacă ești manager de flote auto este posibil să fii direct responsabil pentru:
- Urmărirea sursei de consum de combustibil
- Analiza consumului general realizat de flota auto
- Eficientizarea activității flotei și optimizarea consumului de energie
Care sunt mijloacele pe care le ai la îndemână pentru a calcula consumul de combustibil?
Știai că o oră cu mașina staționată dar cu motorul pornit echivalează cu 40 km de condus, iar condusul sportiv sporește costurile de întreținere cu până la 350 Euro pe an? Acestea sunt doar primele 2 motive pentru care este necesar să calculezi cu meticulozitate consumul de combustibil. Poți folosi următoarele metode:
-
Sistemul de tracking GPS - cu ajutorul acestuia observi când mașina staționează sau este în mișcare, ce stil de condus are șoferul tău și dacă s-au făcut depășiri de viteză. Ai acces la rapoarte despre staționări, accelerări sau starea mașinii.
-
Cardurile de combustibil - calculează distanța dintre alimentări, variațiile la nivel de carburant și oferă un control mai bun asupra cheltuielilor.
-
Sonda digitală -este instalată direct în rezervor, măsoară nivelul de combustibil și trimite alerte în cazul schimbărilor bruște de combustibil.
FMS (o interfață standard a vehiculului) este o soluție populară de citire a consumului prin intermediul computerului de bord și se conectează prin 2 fire la acesta. Instalarea este ușoară și în plus poți observa kilometrajul și turația motorului.
Estimarea consumului total este egal cu consumul mediu estimat înmulțit cu numărul total de km parcurși. Această metodă nu presupune o cheltuială, ci o atenție acordată tipului de consum.
Dar cum eficientizezi costurile cu carburantul?
Ai reușit să calculezi consumul de combustibil și consideri că este urgent să îl optimizezi? Reducerea consumului de combustibil nu este doar un mit, iar soluțiile telematice SafeFleet te pot ajuta. Cum? Rapoartele pe care le obții cu SafeFleet îți oferă informații importante și o imagine clară despre consumul întregii flote. Descoperă:
- Timpul de staționare cu motorul pornit
- Depășirea vitezei
- Folosirea neautorizată a vehiculelor
- Programările la service
- Odometrele mașinii
Eficientizarea se face prin:
- Comparația dintre ruta actuală și ruta planificată
- Alocarea resurselor în funcție de trasee și profitabilitatea clienților
- Observarea devierilor de la traseu
Un aspect esențial este și comunicarea cu șoferii în ceea ce privește importanța eficientizării stilului de condus. Șoferii profesioniști și responsabili țin cont de greutatea transportată, presiunea în pneuri, consumatorii electrici sau întreținerea mașinii.
Atunci când folosești un mix între tehnologie de ultimă generație și cooperare umană, poți avea parte de cele mai bune rezultate pentru flota ta auto, clienții sunt mulțumiți pentru livrările făcute la timp, iar colegii tăi contribuie la binele general al companiei atunci când cunosc importanța sistemelor de monitorizare instalate în vehicule.