Prezentam in cele ce urmeaza un studiu de caz din care se poate observa cum se opereaza eficient o flota utilizata pentru indepartarea zapezii folosind sistemul de monitorizare SafeFleet.
Flota: Pe langa alte vehicule ale flotei, CNADNR - Sectia Drumuri Nationale Caransebes, opereaza o flota de camioane utilizate pentru indepartarea zapezii.
Provocarea: Departamentul de operatiuni al acestei autoritati a cautat o modalitate de a gestiona mai bine departamentele care desfasoara activitati de lucrari publice si de a automatiza procedurile sale manuale pentru urmarirea operatiunilor de indepartare a zapezii de pe drumuri. Confruntandu-se cu ierni cu multa zapada si cu nevoia cetatenilor de a circula pe drumuri deszapezite, acestia au cautat o modalitate de a curata mult mai eficient sectiunile de carosabil acoperite cu zapada si de a beneficia de informatii in timp real din teren asupra progresului fiecarei activitati.
Solutia: Compania a ales solutia de monitorizare prin GPS SafeFleet si a trecut la instalarea unitatilor SafeFleet pe vehicule angajate in lucrari publice. Aceste echipamente prelucreaza local imput-urile primite de la vehicul si satelit si transmit datele legate de activitate si locatie catre un server unde acestea sunt centralizate, organizate si arhivate. Toate informatiile specifice operatiunilor efectuate pot fi apoi accesate prin interfata online SafeFleet Portal.
Rezultatele: In urma implementarii solutiei de monitorizare compania de deszapezire beneficiaza acum de multe avantaje.
Avand istoricul activitatii vehiculelor, acestia pot prezenta clientilor lor (cetatenilor) dovada activitatii prestate pe fiecare sectiune de drum (cand si de cate ori s-a intervenit pentru deszapezire pe drumul respectiv). Acum, compania se poate deconta mai transparent cu fiecare subcontractor ale carui vehicule sunt si ele monitorizate cu aceasta solutie.
In plus de aceste informatii, utilizarea portalului de monitorizare de catre dispecerii de operatiuni ajuta la mentinerea unui nivel inalt de eficienta in operatiunile desfasurate. Prin urmarirea vehiculelor in timp real, persoanele responsabile de coordonarea activitatilor de deszapezire pot vedea exact unde a fost si unde se afla in prezent fiecare camion. Acest lucru permite conducerii companiei sa utilizeze cat mai eficient resursele flotei auto. Avand capacitatea de a monitoriza in mod constant pozitia fiecarui plug managerul de flota poate gasi cel mai bun mod de a distribui resursele, putand sa mentina tot timpul carosabilul deszapezit.
De-asemenea se poate elimina utilizarea neautorizata a vehiculului, dar si optimiza rutele efectuale, crescand astfel eficienta flotei si reducand costurile de combustibil. La vehiculele care permit acest lucru, echipamentul telematic se conecteaza printr-o interfata la calculatorul de bord al vehiculului furnizand astfel informatii in timp real despre consum si nivelul de combustibil din rezervor. Un rol important la reducerea costurilor de combustibil, precum si la reducerea emisiilor de carbon, il are utilizarea raportului care indica stationarile prelungite cu motorul pornit.
Solutia de monitorizare genereaza alerte pentru depasiri de viteze maxime, permitand astfel gestionarea si rectificarea comportamentului soferilor la volan.
Rezultatul final a fost o mare economie de productivitate, iar in aproximativ 6 luni de utilizare intensiva a serviciului SafeFleet compania si-a amortizat valoarea achizitiei acestuia.