Dimensiunea flotelor auto. În ce categorie se încadrează firma ta?

Scris de: SafeFleet in data de: 09.10.2019 12:53:00

dimensiune flote auto, safefleet

Flota de autovehicule din Uniunea Europeană a ajuns la 42 milioane de vehicule comerciale și 268 milioane de vehicule de transport pasageri. Urmărește evoluția numărului de mașini din ultimii 10 ani:

ScreenshotSource: https://www.acea.be/statistics/article/size-distribution-of-the-vehicle-fleet

Potrivit aceluiași studiu flota europeană are o vârstă medie de 11 ani pentru mașinile de pasageri și de 12 ani pentru vehiculele comerciale grele. 

Transporturile rutiere efectuate de camioane au o importanță aparte în UE, deoarece acestea efectuează 76% din mărfuri pe uscat. Camioanele fac parte dintr-un lanț logistic internațional care include și căile navigabile interne, transportul maritim, aerian și feroviar. Celelalte moduri de transport depind de activitatea camioanelor pentru a duce la îndeplinire transferul mărfurilor spre depozite, terminale feroviare, aerodromuri și porturi.

Importanța și vârsta medie a camioanelor din Europa

Astăzi sunt mai mult de 6 milioane de camioane în circulație pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, iar vârsta medie a camioanelor este de 12 ani. 

269.700 de camioane au realizat transporturi în 2018 din Europa în întreaga lume, realizându-se cu ajutorul acestora un excedent comercial de 5.2 miliarde de Euro. 

Aproximativ 50% din camioanele grele din SUA provin din fabrici europene, construite pe tehnologia europeană de ultimă oră.   

Dimensiunea flotelor auto

  • O flotă de dimensiuni mari are peste 50 de vehicule
  • O flotă medie are în medie între 10 și 50 de vehicule
  • O flotă de mici dimensiuni are până în 10 vehicule

Optimizarea dimensiunii vehiculului sau a flotei întregi este esențială pentru buna funcționare a operațiunilor zilnice. 

Managerii de flote își vor alege tipul de mașini potrivite pentru transporturile care trebuie realizate. Nu există neapărat o dimensiune standard sau ideală a unei flote auto ci un proces continuu de optimizare a activității în funcție de cifrele rezultate lunar.

Eficiența unei flote auto se poate măsura prin optimizarea continuă a costurilor (consum, întreținere), gestionarea eficientă a tuturor resurselor firmei, păstrarea unei dimensiuni corecte raportată la nivelul și mărimea investiției și creșterea constantă a performanței afacerii.

Cum optimizezi activitatea flotei auto?

Cel mai eficient mod prin care îți monitorizezi flota auto este prin intermediul unui software telematic menit să înregistreze în detaliu activitatea zilnică a vehiculelor și a șoferilor. Astfel, ai posibilitatea să împarți parcul auto în flote și subflote, să realizezi o rutare mai corectă, să monitorizezi stilul de condus al șoferilor și să aduci îmbunătățiri acolo unde acestea se impun. 

Indiferent de dimensiunea flotei tale, un sistem de monitorizare este mereu recomandat. De exemplu pachetul SafeFleet Base oferit de SafeFleet oferă următoarele componente:

  • Urmărește - Monitorizează și are funcție de tracking GPS
  • Eficientizează - Economisește timpul și optimizează activitatea de mentenanță
  • Analizează - Posibilitatea de a accesa date complexe și informații de tracking GPS pentru cele mai bune decizii pentru flota auto 

Apelează cu încredere la serviciile SafeFleet, indiferent de mărimea flotei tale auto. Cu cât demarezi procesul de monitorizare mai rapid și în fazele incipiente ale dezvoltării companiei, cu atât ai șanse să ai rezultatele cele mai bune într-un timp cât mai scurt.

Click me

 

Topics: Managementul flotei