Îmbunătățește siguranța șoferilor prin monitorizare GPS

Scris de: Camelia Filip in data de: 17.01.2017 10:58:46

header-articol-soferi-gpsAngajații tăi care se deplasează pe teren ziua întreagă sunt cea mai importantă resursă pentru flota ta, însă sunt mereu expuși pericolelor din trafic. Să asiguri siguranța șoferilor tăi nu e ușor, dar nici imposibil deoarece există factori pe care îi poți controla. În primul rând, e important e să conștientizezi riscurile, apoi să cunoști măsurile pe care le poți aplica și să alegi soluțiile potrivite pentru flota ta.

Accidente rutiere în creștere pe drumurile din România

Statisticile Poliției Române sunt îngrijorătoare pentru orice participant la trafic, dar și pentru managerii de flote. Dacă în 2015 s-a înregistrat o creștere a accidentelor de 11%  comparativ cu 2014, procentul va fi și mai mare în 2016, ținând cont de numărul mare de accidente rutiere și de urmările grave ale acestora. În anul 2016, nu a existat lună fără accidente soldate cu traumatisme grave și decese.

Studiile desfășurate pentru analiza traficului rutier ne arată că primele 4 cauze ale accidentelor sunt: șoferi distrași de la drum, deplasarea cu viteze mari, conducerea neatentă a vehiculului și condițiile meteo nefavorabile pentru traficul rutier.

Să fie șoferul ”oaia neagră” a traficului rutier? Cu siguranță nu putem generaliza, însă cert este că 87% dintre accidentele în care sunt implicate vehicule mari sunt cauzate de greșelile șoferilor, o veste deloc bună pentru managerii de flote auto și un motiv în plus de a căuta măsuri de îmbunătățire a siguranței șoferilor.

Monitorizare GPS pentru creșterea siguranței șoferilor

După cum spuneam, să asiguri un mediu de lucru sigur pentru șoferi este o provocare mare, dar care devine mai ușor de îndeplinit cu un sistem de monitorizare GPS pentru flota auto. Cu ajutorul acestuia, poți urmări fiecare vehicul din flota și să fii sigur că șoferii tăi sunt mereu în siguranță.

Cum erorile umane sunt cele care cauzează cele mai multe accidente rutiere, urmărirea comportamentului șoferilor este esențială în asigurarea siguranței în principal, dar ajută și la o mai bună gestionare a flotei și la scăderea costurilor operaționale.

Un modul dedicat pentru comportamentul șoferilor îți pune la dispoziție informații extrem de utile pentru a identifica șoferii indisciplinați și a aplica măsuri eficiente de corectare a comportamentului acestora.

Monitorizarea depășirii limitei de viteză

Motivele pentru care șoferii sunt tentanți să încalce limitele de viteză sunt multiple, însă cele mai comune sunt presiunea termenului de livrare sau execuție, oboseala acumulată în urma traseului parcurs și dorința de a ajunge mai repede la destinație.

Riscul de a provoca accidente crește pentru șoferii care încalcă în mod repetat limita de viteză, ceea ce pune în pericol siguranța lor, a vehiculelor pe care le conduc și a celorlalți participanți la trafic.

O funcționalitate telematică care îți permite să urmărești viteza de deplasare a vehiculelor scade riscul accidentelor provocate din vina șoferilor flotei și, în consecință, scade costurile generate odată cu incidentele din trafic. Știind viteza legală și cea de deplasare, vei putea să atenționezi imediat șoferul să reducă viteza și să intervii ori de câte ori e nevoie să-i atragi atenția asupra comportamentului său.

Monitorizarea accelerării sau frânării bruște

Accelerarea sau frânarea bruscă sunt două comportamente care indică risc crescut ca șoferul să fie implicat într-un incident rutier generat chiar de el. Aceste două comportamente sunt indicatorii unui stil de condus agresiv sau nesigur.

Observând cu ajutorul unui sistem de monitorizare cât de frecvent aplică șoferul o forță mai mare decât cea normală asupra pedalelor de frână și accelerație, poți interveni pentru modificarea comportamentului atât în timp real, cât și pe termen lung. E dovedit statistic că șoferii cu comportament agresiv își îmbunătățesc atitudinea în trafic atunci când știu că stilul lor de condus este atent monitorizat.

Monitorizarea incidentelor din trafic

Alertând șoferii în timp real cu privire la condusul sportiv, ca frânările sau accelerările bruște, poți reduce semnificativ șansele ca șoferii să fie implicați în accidente rutiere. Însă, la fel de important este să urmărești datele înregistrate de softul de monitorizare de-a lungul unei perioade timp.

Aceste date te ajută să ții evidența incidentelor produse de șoferi flotei tale și poți identifica tendințe în comportamentul șoferilor. Decizia e la tine: încerci să îmbunătățești siguranța șoferilor convingându-i să renunțe la condusul agresiv sau, dacă vezi că lucrurile nu merg pe drumul cel bun, închei colaborarea.

Instalarea butonului de panică

În cazul producerii de accidente în care sunt implicați șoferii flotei tale, butonul de panică te ajută să intervii prompt. Acest buton este instalat la îndemâna șoferului și îi permite să trimită semnale în caz de urgență. Tu vei primi imediat notificare prin SMS sau email și vei putea trimite echipaje pentru intervenție rapidă.

Apelarea la un serviciu de asistență rutieră

Riscul de accident nu poate fi exclus în totalitate, chiar și atunci când șoferii tăi conduc ireproșabil, căci există factori care nu pot fi controlați. De aceea, e important să existe posibilitatea de asistență rutieră rapidă, care să intervină în caz de nevoie. Caută un serviciu care funcționează 24/7 și care îți oferă garanția că va interveni pentru depanare, tractare și transport de persoane.

Tehnologia monitorizării GPS este în continuă dezvoltare, ceea ce îți oferă avantajul de a folosi soluții avansate și personalizate pentru flota ta. Cu ajutorul lor, poți să urmărești și să înțelegi mai bine comportamentul șoferilor. Aceste soluții puternice îți vor aduce date valoroase despre impactul șoferilor asupra flotei, metode prin care să crești siguranța și despre modul în care poți eficientiza activitatea la nivelul întregii flote.
banner-ebook-comportament-articole-blog

 

Topics: Monitorizare flota