Despre noile reguli din Ungaria și cum te ajută sistemul OBU1

Scris de: SafeFleet in data de: 24.06.2021 14:37:26

Plata taxe de drum vehiculele de marfa cu OBU1

 

Ca urmare a ultimelor raportări privind poluarea, Comisia Europeană își dorește ca până în 2050 să atingem obiectivul de zero emisii nete de gaze cu efect de seră. Unul dintre sectoarele în care se pot intensifica standarde esențiale pentru reducerea emisiilor este cel al transporturilor rutiere. În acest context, începând cu 1 Iulie 2021, Guvernul Ungariei va aplica noi reguli referitoare la standardele privind categoriile de poluare produse de autovehiculele de marfă cu masa totală de peste 3,5 tone.

Până la această dată, transportatorii care dețin vehicule de transport de marfă de peste 3,5 tone înmatriculate în afara Ungariei sunt obligați să furnizeze în profilul lor de HU-GO date corecte de înregistrare suplimentare - marca, anul de fabricație, seria de șasiu - și să încarce în platforma HU-GO documentul vehiculului care dovedește încadrarea acestuia în categoria de poluare aferentă. 

Conform noilor reguli, de la 1 Iulie 2021, autovehiculele de transport de marfă înregistrate în sistemul HU-GO, înmatriculate în străinătate, la care transportatorii nu au îndeplinit obligațiile menționate anterior, vor fi automat încadrate în cea mai nefavorabilă categorie de poluare în Ungaria - Euro 0, conform sistemului HU-GO. 

Aceasta va corespunde categoriei C din clasa de poluare, în funcție de care se calculează taxele de drum în Ungaria - ceea ce poate afecta semnificativ sumele pe care vei fi obligat să le plătești pentru taxele HU-GO.

Iată pașii pe care trebuie să-i urmeze transportatorii pentru a evita clasificarea anumitor vehicule din flotele lor ca Euro 0 / clasa C, și pentru a nu plăti mai mult:

 

Autoritățile maghiare au pus la dispoziția administratorilor de flote și acest ghid în format PDF.

Cum calculezi taxele vehiculelor de peste 3,5 tone în funcție de comportamentul de poluare

După cum știm, în Ungaria, flotele cu vehicule transportatoare de marfă care depășesc 3,5 tone trebuie să plătească taxa de drum HU-GO, care se calculează în funcție de tipul drumului tranzitat, categoria vehiculului, numărul de osii ale acestuia, distanța parcursă și categoria de poluare.

În contextul intensificării regulilor privind comportamentul de poluare al sectorului de transporturi, indicarea corectă a categoriei de poluare este importantă pentru a evita amenzi. Categoria de poluare a unui vehicul este înscrisă în certificatul de înmatriculare al acestuia. În baza principiului „poluatorul plătește”, pentru autovehiculele care emit mai puține substanțe dăunătoare, plata taxei de drum este mai mică. 

În prezent, conform noilor reguli pentru autovehicule de peste 3,5 tone care tranzitează Ungaria, de la 1 ianuarie 2021 prețul taxelor de drum se calculează astfel:

Categoria vehiculului este stabilită după numărul de osii. 

  • J2 - vehicule cu o greutate care depășește 3,5 tone - două osii 
  • J3 - vehicule cu o greutate care depășește 3,5 tone - trei osii 
  • J4 - vehicule cu o greutate care depășește 3,5 tone - patru sau mai multe osii

Eficientizează resursele cu OBU1

 

Calculează corespunzător taxele de drum cu OBU1

Transportatorii care tranzitează frecvent Ungaria pot eficientiza plata și administrarea taxelor rutiere printr-un dispozitiv OBU. Spre exemplu, dispozitivul OBU One de la SafeFleet permite plata online a taxelor de drum din Ungaria, economisind timpul și resursele administratorilor de flote. OBU One calculează automat taxele necesare în funcție de traseul ales (monitorizat prin GPS-ul încorporat) prin Ungaria, și achită automat taxele de pe cardul de plată care este înregistrat la începutul folosirii. Astfel, scapi de grija planificării și restricționării tuturor rutelor în avans și statul la cozi pentru cumpărarea biletelor de rută.

 

Ce poate face sistemul OBU One pentru transportatorii de marfă?

OBU One este acreditat oficial de către NUSZ (Compania de plată a taxei de drum) și permite administratorilor flotelor să urmărească ușor toate plățile efectuate automat prin intermediul dispozitivului. În plus, șoferii vehiculelor care au instalat OBU One au la dispoziție și aplicația OBU1 Driver, prin care pot actualiza informațiile și datele vehiculului oricând au nevoie pe traseu, în funcție de schimbările care pot interveni pe parcurs. Masa autovehiculului sau numărul de osii se numără printre modificările ce se pot efectua din aplicație.

De asemenea, șoferii primesc alerte din aplicația OBU1 Driver dacă dispozitivul OBU1 nu funcționează în parametri normali, sau dacă nu mai este suficient credit în contul HU-GO asociat.

 

Beneficiile OBU One pentru deținătorii de vehicule de peste 3,5 tone

În contextul noilor reguli privind încadrarea vehiculelor transportatoare de marfă în categoriile de poluare, aplicabile în Ungaria de la la 1 Iulie 2021, este esențial ca managerii de flote care efectuează operațiuni de transport rutier de mărfuri în Ungaria să valorifice la maxim resursele de care dispun în timp ce asigură că sunt în conformitate cu noile standarde. Astfel, OBU One reprezintă o soluție eficientă pentru transportatorii cu vehicule de peste 3,5 tone care vor să:

  • Economisească timpul petrecut cumpărând biletele cu rută fixă;
  • Poată selecta orice rută pe parcurs, fără a mai fi nevoie de planificarea în avans a acesteia;
  • Automatizeze plata și administrarea taxelor de drum;
  • Scape de grija controalelor retroactive efectuate de autoritățile maghiare;
  • Reducă timpii de așteptare la vamă prin trimiterea dovezii automate din OBU1 a rutei și plății efectuate.

 

New call-to-action

 

Topics: Sisteme OBU