Îmbunătățirea comportamentului șoferilor este un obiectiv important pentru orice manager de flotă, atât din motive de siguranță, cât și din rațiuni de optimizare a costurilor operaționale.
Conform Organizației pentru Prevenirea Accidentelor Rutiere, 1,3 milioane de oameni mor anual în trafic și peste 50 milioane sunt răniți grav în incidente rutiere.
Ținând cont că erorile umane sunt principala cauză a accidentelor auto, monitorizarea și corectarea comportamentului șoferilor este critică pentru flotele de vehicule. Stilul de condus al șoferilor influențează puternic consumul de combustibil, dar și costurile de mentenanță.
Cum poți monitoriza comportamentul șoferilor?
Soluțiile de monitorizare GPS sunt benefice atât pentru tine, ca manager, cât și pentru șoferii tăi.
Având acest sistem, eviți neplăcerile create de acuzații nefondate în cazul unor incidente în trafic și poți interveni oricând este nevoie de măsuri de corectare a comportamentului.
Pe lângă faptul că un sistem de monitorizare îți oferă numeroase date și rapoarte despre activitatea flotei, el asigură mai multă încredere și transparență între tine și angajații tăi. Iată câteva sfaturi care te ajută să îmbunătățești comportamentul șoferilor și consolidezi relația manager - șofer.
Realizează un ghid de bune practici
Un astfel de ghid setează așteptările companiei și definește responsabilitățile șoferilor. Regulile privind utilizarea vehiculelor sunt setate de la bun început, în funcție de tipul vehiculului și de activitatea pe care șoferul o desfășoară. Fiecare șofer ar trebui să aiba o copie actualizată a acestui ghid și să primească din timp notificări cu privire la lucrari de mentenanță sau expirarea documentelor.
Îmbunătățește siguranța la volan
Siguranța șoferilor e prioritară pentru fiecare flotă. Cu toate acestea, șoferii își pot pune viața în pericol cu accelerări excesive, frânări bruște sau alte comportamente riscante la volan. Sistemul GPS îți oferă datele necesare pentru a observa și a corecta în timp real astfel de comportamente. Poți seta diferite criterii care să genereze alterte privind nerespectarea regulilor de circulație, dar și rapoarte zilnice, săptămânale sau lunare, pentru a observa tendințe.
Redu staționările cu motorul pornit
Astfel de staționări generează consum inutil de combustibil, determină uzura motorului și contribuie la poluarea aerului. Monitorizarea de la distanță îți permite să reduci timpul în care vehiculul staționează inutil cu motorul pornit prin setarea anumitor praguri. Cu timpul, prin comparație, vei observa care dintre șoferi încalcă frecvent regula sau care vehicul are nevoie de inspecție tehnică. Feedback-ul dat șoferilor despre staționări îi va încuraja să fie mai atenți la acțiunile lor.
Evită folosirea neautorizată a vehiculelor
Când vehiculele flotei sunt folosite în interes personal sau fără autorizație, te confrunți cu creșterea consumului de carburant și a costurilor de mentenanță, ceea ce duce la scăderea ciclului de viață al vehiculelor. Un sistem GPS te va ajuta să urmărești această activitate frecventă prin monitorizarea mașinii în afara programului de lucru. Știind că vehiculele sunt monitorizate, numărul de folosiri neutorizate va scădea simțitor.
Evaluează profilul șoferilor
Pe baza rapoartelor generate cu ajutorul unui sistem de monitorizare, poți să creezi un profil al șoferului și să îl evaluezi în funcție de factori ca accelerarea bruscă, frânarea bruscă, incidentele, depășirea limitei viteză sau staționarea cu motorul pornit. Care sunt cele mai frecvente abateri? Cât de grave sunt? Ce costuri generează pentru companie? Mai poate fi schimbat comportamentul șoferului? Răspunsurile pe care le obții te ajută să iei deciziile corecte.
Organizează training-uri
Asigură-te că șoferii flotei înțeleg importanța unui comportament adecvat la volan. Atât noii șoferi, cât și cei cu vechime au nevoie de training continuu pentru a te asigura că regulile și procedurile care stau la baza flotei sunt cunoscute, iar șoferii înțeleg ce așteptări ai din partea lor.
Premiază șoferii responsabili
O tehnică eficientă de consolidare a angajamentului șoferilor și de îmbunătățire a comportamentului este oferirea de premii. Schimbările pozitive nu vin doar în urma penalizărilor datorate nerespectării regulilor. Pentru o atitudine echilibrată din partea managementului, e benefic să setezi obiective pe care dorești să le obții la nivel de angajat sau de flotă și să oferi premii pentru atingerea lor. În acest fel, încurajezi bunele practici pentru fiecare șofer în parte, dar poți și consolida echipa.
Conform unui studiu realizat de Automotive Digest în rândul companiilor care folosesc soluții telematice, îmbunătățirea comportamentului consumatorului a generat o serie de rezultate cu efecte pozitive asupra întregii flote:
- Accelerările bruște au scăzut cu 86%
- Șofatul agresiv a scăzut cu 89%
- Accidentele au scăzut cu 90%
- Utilizarea centurii de siguranță a crescut cu 88%
- Staționarea cu motorul pornit a scăzut cu 53%
- Emisiile de carbon au scăzut cu 30%
- Costurile de mentenanță au scăzut cu 20%
- Costurile privind consumul de combustibil au scăzut cu 30%
Există soluții telematice complete care te ajută să urmărești comportamentul șoferilor atât cronologic, pe baza rapoartelor generate de-a lungul timpului, cât și în timp real, oferindu-ți posibilitatea de a îndruma șoferul către un comportament dezirabil.