Un manager de flote se confruntă zilnic cu o serie de provocări importante atunci când acesta realizează gestiunea flotei auto. Poate fi vorba despre o productivitate mai scăzută sau de lipsa profitabilității. În ambele cazuri, implementarea unui sistem telematic funcțional ajută la automatizarea proceselor, astfel încât întreaga activitate să poată fi monitorizată mai bine și să intre pe un trend ascendent.
Indiferent de domeniul pentru care compania de transport prestează servicii, eficiența este cuvântul cheie pentru un business de succes. Responsabilitățile zilnice manuale și repetitive care consumă timp oferă puțin spațiu pentru a privi în ansamblu dacă procesul este cu adevărat eficient.
Lipsa de eficiență este direct influențată de mai mulți factori:
- Cheltuielile ridicate cu flota auto
- Ineficiența proceselor
- Erorile care apar la procesarea manuală
- Lipsa soluțiilor digitalizate
- Prea mult timp consumat pe raportări
- Lipsa controlului asupra consumului de combustibil
- Lipsa controlului asupra comportamentului de condus al șoferilor
Top 5 provocări care afectează productivitatea flotei
Acestea sunt primele 5 aspecte care ar trebui îmbunătățite cu proximă ocazie în orice companie de transport. Sigur îți vor părea și ție familiare următoarele aspecte:
Prea mult timp consumat pe responsabilitățile administrative
Desigur, îți dorești să inovezi, să te ocupi de creșterea business-ului, să legi noi relații cu clienții tăi sau să faci traininguri de specialitate angajaților. Însă, este posibil ca o întreagă zi de lucru să fie consumată pe cotații de preț, facturări, calcularea manuală a rutelor și telefoanele date șoferilor pentru a-i localiza.
Un studiu recent desfășurat printre companiile de transport din Europa și SUA, arată că 49% din managerii de flote împreună cu întreaga echipă consumă zilnic între 1 și 2 ore pe facturări, 42% se ocupă de recrutarea și angajarea șoferilor, 43% din manageri sunt responsabili pentru gestiunea cheltuielilor, iar 40% au inclusă în task-urile zilnice comunicarea directă cu clientul.
Soluția: mai puțină hârtie consumată pentru responsabilități administrative.
Nu numai că activitatea flotei devine mai prietenoasă cu mediul înconjurător, dar și procesul devine mai eficient. Cum renunți la dosare și hârtii? Prin implementarea unei soluții digitalizate care să regleze automat workflow-ul zilnic.
Poți automatiza comunicarea cu șoferii tăi, optimizezi rutele, programezi livrările și monitorizezi consumul de combustibil.
Costul exagerat de ridicat al combustibilului
Întreținerea vehiculelor și consumul de combustibil reprezintă cele mai mari cheltuieli dintr-o afacere care efectuează transporturi. În prima parte a anului 2019 costul carburantului a crescut din nou, iar managerii de flote resimt această creștere care se reflectă puternic în cheltuielile lunare.
Soluția: un sistem telematic urmărește consumul fiecărui vehicul din flota auto
Descoperă care este sursa exactă de consum ineficient de resurse printr-un sistem de tracking GPS. Nu numai rutele mașinilor vor fi urmărite, ci și consumul de combustibil al acestora.
Așadar, verifică în mod constant nivelul de combustibil, identifică unde există supraconsum și monitorizează cum influențează stilul de condus al șoferilor costurile.
O flotă auto de dimensiuni medii consumă aproximativ 19 litri de combustibil în fiecare oră, dacă motorul este inactiv 3,4 ore pe zi.
Optează pentru unul din pachetele SafeFleet
Costurile ridicate cu mentenanța flotei auto
Pentru o activitate fluentă a business-ului, mașinile trebuie să ruleze fără defecțiuni, având în vedere că scăderea presiunii din pneuri poate crește kilometrajul cu 3%. De regulă, costurile cu mentenanța sunt ridicate în orice flotă.
Soluția: Automatizează programul de mentenanță
Având în vedere că ai un program încărcat zi de zi, cel mai eficient este să programezi sesiunile de service pentru mașinile tale. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul sistemului telematic, care poate să îți reamintească dacă mașina trebuie dusă la reparații, sau dacă au apărut noi defecțiuni.
Monitorizează-ți flota eficient cu SafeFleet Base
Comunicare ineficientă cu șoferii
Comunicarea cu șoferii poate deveni o reală provocare, deoarece aceștia sunt tot timpul în deplasare și își schimbă locația în mod constant. Dacă folosești SMS-ul, email-ul sau telefonul, este posibil să întâmpini dificultăți din cauza lipsei semnalului sau a altor defecțiuni. 36% din managerii de flote spun că aceștia consumă până la 2 ore din timpul zilnic pentru această activitate.
Soluția: Sistemul de monitorizare a flotelor de la SafeFleet oferă opțiunea comunicării cu șoferii prin WhatsApp.
Dacă optezi pentru un sistem telematic de automatizare a întregii flote auto de la SafeFleet, atunci vei descoperi opțiunea SafeConnect, menită să faciliteze comunicarea cu șoferii prin WhatsApp.
Descoperă SafeConnect, opțiunea SafeFleet de comunicare prin WhatsApp
Respectarea promisiunii de livrare la timp
Cum stai cu time managementul? Dar șoferii tăi? Dacă estimezi greșit timpul de a ajunge la o destinație, atunci compania ta pierde credibilitatea și fidelitatea clienților. Compania ta trebuie să se adapteze cerințelor acestora, și dinamicii pieței pentru a oferi servicii de calitate și competitive. După cum menționam și mai sus, 40% din managerii de flote au inclusă în task-urile zilnice comunicarea directă cu clientul.
Soluția: o soluție digitală permite calcularea unui ETA - Estimated Time Arrival
Astfel, poți face calcule mai precise despre timpul de livrare al unui anumit transport. De asemenea, automat, clientul poate primi notificări despre modificările subite apărute în programul transportatorilor.
Înainte de a alege o soluție telematică, este necesar să cercetezi dacă aceasta se potrivește industriei din care faci parte și fluxului din compania ta. Important este să-ți simplifici operațiunile și să ai alături o echipă de implementare a noii soluții disponibilă pentru adaptări customizate și pentru suport tehnic ori de câte ori ai nevoie.
O astfel de soluție telematică este cea oferită de SafeFleet, fiind pe locul numărul 1 în România în monitorizarea flotelor auto.