O flotă auto este expusă la riscuri de amploare diferită iar efectele lor se răsfrâng atât asupra activității flotei și companiei, cât și asupra siguranței șoferilor.
Fie că vorbim despre riscuri materiale (furt de marfă, amenzi), fie de riscuri umane (accidentare, agresiune, pierderea de vieți omenești), evaluarea și prevenirea lor trebuie să rămână un aspect esențial pentru orice companie.
Studiul de Piață SafeFleet - cu privire la managementul unei flote respondenții ne-au indicat probleme legate de costuri, mentenanță și reparații dar, mai ales, legate de comportamentul la volan al șoferilor din flotă.
Toate aceste probleme sunt efectul unor riscuri care nu au fost prevenite și corectate la timp. De cele mai multe ori consecințele se reflectă la nivel de cost, însă, în cazurile mai puțin fericite, acestea se pot reflecta inclusiv la nivelul siguranței factorului uman.
Iată un Top 5 al celor mai frecvente și importante riscuri la care sunt expuși șoferii flotei tale:
1. Accidentele auto Cele mai comune surse pentru producerea accidentelor rutiere se referă la:
- Condusul sportiv prin frânări și accelerări bruște;
- Neadaptarea vitezei la condițiile de drum în special în sezonul rece;
- Neacordarea de prioritate atât pietonilor, cât și altor vehicule din trafic;
- Efectuarea neregulamentară a unor manevre în trafic ca rezultat al lipsei de atenție, al oboselii etc.
Drumurile care implică cel mai mare grad de risc sunt cele care au multe curbe (18%), intersecții (9%) sau sectoare în aliniament (71%).
2. Furtul de marfă Furturile de marfă sunt o problemă pe cât de frecventă, pe atât de dificil de prevenit sau soluționat:
- Manevrarea cablului vamal fără a desigila camionul;
- Furturi din vehiculele parcate în zone (parcări) nesecurizate;
- Oprirea camioanelor pe rute (blocarea drumurilor);
- Pana provocată - prin înțeparea anvelopei - șoferul fiind, practic, forțat să oprească;
- Furturile din camioanele aflate în mişcare;
- Tăierea și înnădirea cablului vamal;
- Furturi de marfă la încărcare;
- Furturi de marfă la livrare.
3. Defectarea mașinilor pe traseu Cele mai comune situații cu privire la defectarea mașinilor pe traseu vizează în special:
- Defectarea anvelopelor;
- Scăderea randamentului;
- Probleme la motor;
- Defecțiuni la caseta de direcție;
- Probleme la ambreiaj (painarea de ambreiaj, poziția anormală a pedalei, cedarea cilindrului hidraulic, etc).
4. Amenzile Aproape fiecare șofer s-a confruntat cel puțin o dată cu situația de a plăti o amendă. În România cele mai multe amenzi sunt date pentru rovinietă, urmate îndeaproape de cele pentru încălcări ale regulilor de circulație, de manipulare date tahograf sau lipsa avizului de însoțire marfă.
5. Incendiile Cu un grad de risc foarte ridicat, incendiile sunt de departe cele care trezesc o serie de temeri - pentru managerii de flotă, deținătorii de companii și șoferi. Principalele cauze sesizate pentru producerea de incendii auto sunt:
- Probleme mecanice;
- Probleme electrice;
- Accidente rutiere.
Află care sunt cele mai eficiente metode de reducere a riscurilor cu impact major asupra eficienței activității flotei și ce instrumente telematice te pot ajuta să intervii la timp din ebook-ul SafeFleet Cum să reduci cele mai importante riscuri la care sunt expuși șoferii din flota ta.