Gestiunea unei flote auto presupune o utilizare optimă a activelor acesteia în acord cu cifrele din spatele fiecărei decizii pe care o ia un manager sau un administrator. Este necesar să știi când anume să înnoiești flota cu noi vehicule, când să renunți la o parte din mașini, ce clienți ai în prezent și care sunt cei potențiali.
Este necesar să știi ce echipă ai, cât de responsabil conduc șoferii mașinile, cum poți să îi motivezi și cum să-i faci conștienți de importanța rolului lor în gestiunea costurilor pe care le implică diversele tipuri de transporturi. Dacă, de exemplu, într-o anumită perioadă folosești 5 vehicule din 10, atunci vorbim despre o utilizare de 50% în acea perioadă. La fel, dacă flota ta a parcurs 500 de km din cei 1000 de km targetați pe lună, atunci discutăm despre o rată de utilizare de 50% pe lună.
Gradul de utilizare a flotei tale este echilibrul pe care trebuie să-l menții între cererea pe care o ai din partea clienților și capacitatea actuală a flotei auto. Ține cont de următorii factori:
Capacitatea flotei
- Ține o evidență clară/zilnică a numărului de vehicule disponibile și cele care sunt folosite.
- Dacă un vehicul este în reparații, acesta mai este luat în considerare?
- Cum impactează capacitatea flotei vehiculele aflate în revizie?
- Care este capacitatea nouă a flotei dacă închiriezi mașini altor companii?
Cererea pentru serviciile flotei
- Închirierea externă a mașinilor afectează negativ cererea din partea clienților?
- Cum impactează utilizarea personală a unui vehicul misiunea flotei?
- Ce se întâmplă cu comenzile dacă pierzi cheile de la un vehicul și le poți recupera doar a doua zi?
Calculul gradului de utilizare a flotei poate părea meticulos la început, însă este esențial să iei în considerare toate opțiunile și riscurile pe care le implică derularea activității tale.
- 1. Numărul de vehicule
- 2. Perioada de utilizare
- 3. Monitorizarea orelor
- 4. Consumul de combustibil
- 5. Numărul de călătorii
- 6. Transporturile eșuate
- 7. Numărul de închirieri externe
- 8. Vârsta vehiculelor
Monitorizarea gradului de utilizare al vehiculelor trebuie să aibă loc periodic, iar tu să ții cont de nevoile în continuă schimbare ale flotei tale. Dacă nu deții un control riguros al variabilelor din managementul flotei te supui următoarelor riscuri:
- Nu deții date importante suficiente despre flota ta.
- Nu ești la curent cu tehnologia din flotă și nu înțelegi importanța acesteia.
- Poți eșua în a ajusta mărimea flotei în funcție de schimbările organizației și a pieței.
- Riști să păstrezi vehicule prea vechi cu un consum ineficient.
- Riști să gestionezi flota din teorie sau după cifre mai vechi.
- Rămâi reticent față de ideea de schimbare și evoluția stării flotei auto.
Ceea ce noi îți recomandăm este să instalezi un sistem de tracking GPS, pentru a fi sincronizat cu toate evenimentele zilnice prin care trec șoferii flotei, vehiculele și implicit compania ta.
Toate aceste aspecte sunt interconectate, iar cu ajutorul sistemelor telematice SafeFleet ai o viziune mai bună asupra activității șoferilor, a stării vehiculelor și poți lua decizii în conformitate cu situația reală din teren.
Fă un tur al produselor SafeFleet. Vei găsi tool-uri și rapoarte care te vor ajuta la: optimizarea consumului de combustibil, ajustarea comportamentului șoferilor, îmbunătățirea comunicării cu șoferii sau eficientizarea rutării.