Cum determini șoferii să aibă mai multă grijă de vehiculele flotei

Scris de: Camelia Filip in data de: 13.01.2017 09:49:54

safefleet-articol-ian2017

Pentru unele companii, flota de vehicule este literalmente ceea ce le menține în mișcare. Managerii de flote își pun încrederea în șoferi că vor avea grijă de vehiculele care îi ajută să se deplaseze pe teren și să își desfășoare eficient activitatea.

Cu toate acestea, nu există nici o garanție că șoferii vor folosi vehiculele corespunzător, astfel încât imaginea sau costurile companiei să nu fie afectate. Pentru ca șoferii să aibă grijă de vehiculele pe care le conduc, eforturile trebuie să pornească în primul rând de la manageri și e nevoie de o mix de metode pentru a îndeplini acest scop.

Începe cu setarea unor reguli clare

Politicile companiei privind utilizarea vehiculelor trebuie să fie clare încă de la început. E important ca atât tu, cât și șoferii să știți exact care sunt responsabilitățile fiecăruia, de la curățenie la lucrări de mentenanță. Fiecare șofer ar trebui să aibă o copie actualizată a politicii flotei.

Tu stabilești care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aibă în vedere șoferii, în funcție de tipul vehiculelor și de activitățile pe care le desfășoară cu ajutorul acestora. Dacă pentru o mașină folosită pentru vânzări sunt mai importante mentenanța și aspectul, pentru o mașină folosită în activități de distribuție focusul poate fi asupra mentenanței și folosirii mașinii în condiții tehnice optime.

Managerii de flote au la dispoziție diferite soluții de monitorizare pentru a urmări nivelul de implicare a șoferilor în îngrijirea vehiculelor. Spre exemplu, o funcționalitate care urmărește expirarea documentelor te va ajuta să faci diverse setări și să activezi primirea de notificări atunci când vehiculul are nevoie de o revizie sau de o verificare ITP. În plus, există funcționalități care te ajută să monitorizezi comportamentul șoferilor, identificând astfel acțiuni care ridică probleme de siguranță și indică practicile greșite.

Investește timp în educarea șoferilor

Odată stabilite regulile care se aplică în cadrul flotei, e momentul să te asiguri că fiecare șofer în parte înțelege importanța unui vehicul bine întreținut. Asigură-te că șoferii înțeleg că aplici aceste măsuri atât din rațiuni economice, dar și pentru că siguranța lor e extrem de importantă pentru tine. Vei vedea efecte pozitive atât în costuri, cât și un impact pozitiv asupra moralului șoferilor.

Noii șoferi angajați ar trebui să aibă parte de un training chiar înainte de a le aloca un vehicul, iar șoferii cu vechime ar trebui să fie implicați în training-uri periodice pentru a le aminti politica companiei, procedurile și așteptările din partea managerilor.

Alături de aceste programe de educare, îți este extrem de util să ai și aplicațiile de monitorizare potrivite care să te ajute să urmărești respectarea programului de mentenanță. Pentru șoferii tăi ar fi de mare ajutor să le oferi o listă de prestatori de servicii și puncte de vânzare recomandate la care să aibă acces constant și să apeleze atunci când au nevoie.

Aplică o politică echilibrată de recompense și penalizări

Pentru a exista motivația necesară de a avea grijă de vehicule, e bine să aplici o politică echilibrată de recompense și penalizări. În unele companii, motivația pozitivă funcționează mult mai bine decât cea negativă, iar faptul că vor fi răsplătiți pentru îngrijirea exemplară a vehiculului determină o atitudine proactivă în rândul șoferilor, contribuind și la îmbunătățirea relațiilor manager - subordonat.

Ai putea, de exemplu, să organizezi o competiție lunară între șoferii flotei și să acorzi recompensa celui cu cel mai bun scor. Cum poți să iei o decizie obiectivă? Aici intervine din nou importanța monitorizării. Pe baza înregistrărilor unui sistem telematic, îți este foarte ușor să urmărești indicatorii de performanță importanți pentru tine.

În cazul mentenanței vehiculelor, ar putea fi numărul de kilometri parcurși într-o perioadă dată și nevoia de lucrări de service estimate versus cele necesare și realizate. Dacă șoferul a avut grijă de vehicul așa cum te așteptai sau, de ce nu, dacă a reușit chiar să reducă costurile la minimum, e important să îi arăți aprecierea ta și îl răsplătești pentru eforul său.

Depinde de tine să găsești cele bune metode prin care să determini șoferii să aibă grijă de vehiculele pe care le conduc și, mai mult, să facă acest lucru cu plăcere, înțelegând că este important pentru siguranța lor și pentru buna funcționare a întregii flote.

banner-ebook-comportament-articole-blog

 

Topics: Comportamentul soferilor