Cum se montează un GPS pentru urmărirea flotei auto?

Scris de: SafeFleet in data de: 29.01.2021 09:57:29

 Montarea GPS-ului pentru urmarirea flotei auto, SafeFleet

Declanșarea pandemiei Covid-19 a transformat radical modul în care comunicăm, muncim, dar și modul în care ne deplasăm. Transportul este unul din sectoarele indispensabile din economie, motiv pentru care flotele auto de logistică și distribuție au resimțit din plin șocul cauzat de criza sanitară. Prin urmare, siguranța șoferilor, alături de o mai mare eficientizare a costurilor, rămân prioritare pentru toate companiile din industria transporturilor. 

Un mod bun prin care poți optimiza aceste procese se datorează tehnologiilor avansate care te ajută să menții afacerea pe care o reprezinți la un nivel profitabil. Una dintre cele mai bune astfel de soluții la care poți apela este implementarea unui sistem de monitorizare GPS pentru flota auto pe care o gestionezi.

 

Beneficiile montării unui GPS pentru urmărirea flotei auto sunt multiple, și cuprind:

  • Monitorizarea GPS în timp real a transportului tău de mărfuri – localizare, traiectorie, viteză, etc;
  • Alerte Geofence – notificări instantanee la intrarea sau ieșirea unui vehicul dintr-o zonă prestabilită (Geofence) de pe hartă, precum și rapoarte complete despre activitățile sale în acea zonă;
  • Identificarea comportamentelor necorespunzătoare ale șoferilor - de exemplu, dacă au tendința de a conduce agresiv sau necorespunzător, evenimente din traffic, ș.a.m.d.; 
  • Monitorizarea semiremorcilor – deschiderea/închiderea ușilor, detașarea capului tractor, variațiile de temperatură ale încărcăturii, și chiar urmărirea prin GPS a semiremorcii, independent de capul tractor, contribuind la siguranța transportului; și multe altele.

Disponibilitatea acestor funcționalități depinde, desigur, și de platforma telematică software asociată dispozitivului GPS. Spre exemplu, portalul SafeFleet pune la dispoziția clienților care folosesc pachetele SafeFleet informații în timp real și rapoarte complete despre toate activitățile vehiculelor și șoferilor din flotă, inclusiv date din tahograf, monitorizarea consumului de combustibil, funcționalități pentru siguranța șoferilor și comunicarea în timp real cu aceștia, toate disponibile oricând și oriunde, prin aplicația mobilă fliGo.

Dacă alegi să achiziționezi un pachet de monitorizare SafeFleet, fie de sine stătător, fie însoțit și de alte pachete de servicii SafeFleet, ai la dispoziție  două modalități de montare a GPSului auto: într-un service SafeFleet sau pe cont propriu.

Montarea GPS-ului pentru urmărirea flotei auto în rețeaua SafeFleet

Dacă alegi instalarea într-un service SafeFleet, echipa noastră se va ocupa de toată instalarea hardware și configurarea software a platformei. În acest caz, te vom ruga să ne anunți cu cel puțin 48 de ore înainte de data la care un vehicul din flota ta va fi disponibil pentru instalare.

Instalarea dispozitivului GPS durează doar 30-45 de minute, dar uneori se poate prelungi, din cauza unor factori precum tipul vehiculului, instalația electrică, accesoriile opționale alese, ș.a. Este important de reținut că instalarea dispozitivelor SafeFleet nu afectează în niciun fel garanția vehiculului implicat.

Dacă nu poți aduce vehiculul într-un service SafeFleet, reprezentanții echipei noastre se pot și deplasa la sediul sau punctul de lucru al companiei tale, cu o programare prealabilă.

Montarea unui GPS pentru flota auto pe cont propriu

Anumite tipuri de GPS pot fi instalate și de către un administrator sau manager de flote auto, fără a mai lua legătura cu departamentul de suport tehnic (în acest caz, manopera de instalare nu va mai beneficia, desigur, de garanție). În cele ce urmează îți vom prezenta pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți instala chiar tu un astfel de dispozitiv.

Tracker-ul în cauză este unul de dimensiuni reduse, rezistent la apă (IP65), cu o garanție de 24 de luni. Dispozitivul deține o baterie de rezervă integrată de 170 mAh care îi permite să funcționeze chiar și dacă se pierde alimentarea de la bateria vehiculului o perioadă scurtă de timp.

Ce alte dotări are trackerul GPS?

  • Accelerometru și giroscop – care permit detectarea accidentelor;
  • Conectivitate Bluetooth;
  • Antenă de mare putere (High Gain) GNSS;
  • 128MB memorie Flash;
  • Slot Micro-SIM cu suport 2G;
  • Suportă rețelele GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU, SBAS, QZSS, DGPS și AGPS, cu o acuratețe de < 3m.

Informații utile pentru montarea GPS-ului pentru urmărirea flotei auto

 

1. Cum arată dispozitivul

Montare GPS

2. Pinii de conectare

Dispozitivul deține doi conectori care vor trebui cuplați corespunzător: cel roșu e desemnat alimentării curentului electric, iar cel negru pentru pre împământare. În ilustrația de mai jos poți vedea exact cei doi pini:

Montarea unui GPS

 

3. Montarea GPS-ului de urmărire auto

Iată ce trebuie să faci concret pentru a instala aparatul de monitorizare GPS pentru autovehiculele din flota ta. 

 

  1. 1. Fixează dispozitivul

Primul pas este să localizezi bateria vehiculului. Dacă aceasta este acoperită cu un capac, scoate-l cu grijă pentru a accesa terminalele bateriei. Apoi, pe spatele dispozitivului vei găsi o bandă dublu adezivă pe care o vei folosi pentru a atașa dispozitivul la baterie.

Atenție - antena GNSS și indicatoarele LED trebui să fie orientate întotdeauna în sus. În figura 3 de mai jos poți vedea exact cum trebuie montat dispozitivul.

Montarea unui GPS pe flota ta auto

  1. 2. Firul roșu de alimentare trebuie legat direct la borna pozitivă a bateriei (Figura4).

  2. 3. Apoi firul negru de împământare va trebui conectat la borna negativă a bateriei (Figura 4).

  3.  

4. Verifică funcționarea corectă a dispozitivului

Tot ce trebuie să faci acum este să aștepți ca aparatul să se inițializeze. Indicatoarele LED ale dispozitivului vor indica următoarele situații:

Indicații LED de navigare

COMPORTAMENT 

SEMNIFICAȚIE 

Pornit permanent 

Nu primește semnalul GNSS

Clipește la fiecare secundă 

Mod normal, semnalul GNSS

Oprit 

Semnalul GNSS este oprit pentru că: dispozitivul nu funcționează sau este în modul repaus 

Clipește repede constant 

Firmware-ul dispozitivului este aprins 

 

Indicații LED Status

COMPORTAMENT 

SEMNIFICAȚIE 

Clipește la fiecare secundă 

Nu primește semnalul GNSS

Clipește la fiecare două secunde 

Mod repaus 

Clipește repede pentru o perioadă scurtă de timp 

Activitate modem 

Oprit 

Dispozitivul nu funcționează sau este în dispozitivul de pornire 

 

Dacă indicatoarele se aprind la fiecare secundă, înseamnă că ai urmat corect pașii și că dispozitivul funcționează așa cum trebuie.  

Instalarea și sincronizarea dispozitivului GPS în SafeFleet Portal 

Pentru a putea accesa în portalul SafeFleet datele trimise de dispozitivul GPS, SafeFleet Portal trebuie să recunoască instalarea pe vehiculul în cauză. Pentru a conecta noul aparat GPS cu portalul SafeFleet, poți urma pașii următori:

  • Adaugă un nou vehicul în portal – la care vei asocia dispozitivul GPS. Click pe Vehicule - Adaugă Vehicul.
  • Completează toate câmpurile necesare - Nume, Număr de înmatriculare, Marca – apoi salvează modificările.
  • Click pe noul vehicul disponibil în lista de vehicule și alege Instalează Dispozitiv
  • Click pe dispozitivul relevant din listă și vei fi îndreptat către pasul de testare a aparatului GPS.
  • Cele 3 teste afișate în acest pas sunt obligatorii pentru a merge mai departe cu instalarea. Testul GPS trebuie sa afișeze latitudinea, longitudinea și viteza vehiculului. Testele de motor oprit și respectiv pornit trebuie făcute cu motorul vehiculului în stările necesare. 
  • Dacă rezultatele testelor sunt corecte, verifică acum încă o dată dacă seria dispozitivului GPS este asociată cu vehiculul corect din aplicație. 

Pentru a vedea operațiunile pas cu pas, poți urmări și clipul video de mai jos:

 

La final, ar trebui să poți vedea vehiculul în listă, cu GPS-ul instalat, și aparatul GPS în lista cu Dispozitive.

Pentru a începe să-ți monitorizezi vehiculele și să-ți eficientizezi toate operațiunile flotei, alege pachetul SafeFleet potrivit și ia legătura cu echipa noastră.

New call-to-action

Topics: montare gps, montare gps urmarire auto, gps urmarire auto, flota auto