Restricțiile de circulație pentru camioane în UE - cum te ajută o soluție de monitorizare GPS a flotei auto

Scris de: SafeFleet in data de: 28.08.2020 11:09:43

restrictii de circulatie pentru camioane in europa - safefleet

Ultimele luni au adus multe schimbări legislative și economice cu impact direct asupra activităților transportatorilor rutieri de mărfuri. Dintre acestea, restricțiile de circulație pe care trebuie să le respecte camioanele în diversele țări europene sunt printre cele mai importante, întrucât afectează toate operațiunile flotei auto. 

Pe teritoriul Uniunii Europene se aplică mai multe tipuri de astfel de restricții - unele generale, cu caracter permanent, iar altele limitate la anumite perioade din timpul anului, sau anumite zile din săptămână, sărbători legale ș.a.m.d. În plus, în contextul pandemiei Covid-19, aplicabilitatea a numeroase restricții a fost modificată sau chiar anulată, în anumite zone și intervale de timp. 

Iată mai jos o imagine de ansamblu a celor mai semnificative restricții de circulație pentru camioane în Uniunea Europeană, și află cum o soluție de monitorizare GPS a vehiculelor te poate ajuta să optimizezi operațiunile flotei auto și să eviți potențialele probleme pe care aceste restricții le pot cauza. 

Restricții de circulație pentru camioane în Franța

Franța interzice circulația camioanelor de peste 7,5 tone (masă totală) pe toate șoselele sau autostrăzile, în fiecare weekend, de sâmbătă la ora 22 până duminică la aceeași oră. Aceleași restricții de circulație pentru camioane se aplică cu ocazia sărbătorilor legale:

  • 1 ianuarie
  • Paștele
  • 1, 8, 9 și 20 mai
  • 14 iulie
  • 15 august
  • 1 și 11 noiembrie
  • Crăciunul 

Sunt exceptate de la această regulă vehiculele care transportă mărfuri perisabile sau controlate termic, precum și cele care asigură aprovizionarea evenimentelor sportive, comerciale, artistice, ș.a., care trebuie, desigur, să facă livrarea la timp. 

În plus, în perioada iulie-august sunt de obicei impuse restricții suplimentare de circulație între orele 7 și 19 sâmbăta, și respectiv între 24 și 22 duminica. Desigur, pot apărea și numeroase alte situații în care anumite drumuri să fie închise “din scurt”, cum ar fi îngheț/dezgheț iarna, lucrări la drumuri etc. 

Citește și: Noi dezvoltări ale funcționalităților SafeFleet pentru administratorii de flote

Restricții de circulație pentru camioane în Germania

Germania aplică niște restricții de circulație pentru camioane oarecum similare cu Franța - vehiculele de transport mărfuri de peste 7.5t, precum și orice vehicul cu remorcă (indiferent de masa acestuia), trebuie să respecte restricțiile de circulație între orele 24 și 22 duminica și respectiv în timpul sărbătorilor legale. De asemenea, circulația vehiculelor de transport cu mase sau dimensiuni de gabarit depășite este permisă doar lunea, între orele 9 și 15, iar vehiculele cu o lățime de peste 3,2 metri pot circula doar între orele 22 și 6. 

În sezonul estival (1 iulie - 31 august), circulația vehiculelor comerciale care depășesc 7,5 tone este de asemenea restricționată sâmbăta, între ora 7 și ora 20. Cu toate acestea, având în vedere caracterul esențial al transporturilor rutiere de mărfuri în contextul pandemiei Covid-19, mai multe regiuni ale Germaniei au suspendat această restricție anul acesta.

Un tip diferit de restricții de circulație pentru camioane în Olanda

Spre deosebire de majoritatea statelor din UE, Olanda nu aplică interdicții de circulație pentru camioane sau pentru transportatori de mărfuri în weekend ori cu ocazia sărbătorilor legale. Cu toate acestea, în multe localități se aplică limite privind emisiile de gaze poluante, iar șoferii care vor să tranziteze zonele respective trebuie să poată face dovada ca vehiculul lor se încadrează în limitele de emisii specificate. Informează-te din timp despre restricțiile de circulație bazate pe norma de poluare în mai multe orașe din UE.

Pot apărea, desigur, și diverse restricții de circulație neprevăzute, cauzate de condițiile meteo, lucrări la drumuri, aglomerație în trafic și altele.

Regulile pentru transportatorii de mărfuri pe drumurile din Italia

Italia limitează circulația camioanelor cu masa totală de peste 7,5 tone între orele 9 și 22, în fiecare duminică din perioada octombrie - mai, precum și între orele 7 și 22, din iunie până în septembrie. Aceste restricții se aplică și în timpul sărbătorilor legale, sau în anumite zile cu trafic excesiv de aglomerat.

Există, însă, excepții de la aceste restricții, pentru vehiculele care transportă mărfuri perisabile sau combustibili.

Citește și: Legislația europeană pentru transportatori - directive și reguli generale ale Uniunii Europene (I)

Restricții de circulație pentru camioane de sărbătorile legale în Spania

În Spania se aplică restricții generale de circulație pentru vehiculele transportatoare de marfă de peste 7.5t, în timpul sărbătorilor naționale:

  • 1, 6 și 7 ianuarie
  • Joia dinaintea Paștelui
  • Vinerea Mare
  • 1 mai
  • 15 august
  • 12 octombrie
  • 1 și 6 noiembrie
  • 8 și 25 decembrie

Cu toate acestea, există încă 22 de zile din anul calendaristic în care se pot aplica restricții de circulație în diferite zone ale Spaniei, iar acordul ADR la care Spania aderă interzice transportul mărfurilor periculoase duminica, între orele 8 și 24 în timpul sărbătorilor legale, precum și între 13 și 24 în ajunul sărbătorilor legale (care pot varia între diversele regiuni ale țării).

Citește și: Legislația națională a diverselor state membre UE pentru transporturile rutiere (II)

Restricții de circulație pentru transportatorii rutieri de mărfuri în Ungaria

În timpul stării de urgență cauzate de pandemia Covid-19, Ungaria a suspendat majoritatea limitărilor pentru vehiculele transportatoare de marfă. Începând cu 27 iunie a.c., însă, restricțiile generale de circulație au fost reintroduse pentru toate vehiculele cu masa totală mai mare de 7,5 tone, după cum urmează:

  • Începând de sâmbăta de la ora 22, până duminică la aceeași oră (24 de ore)
  • Între 1 iulie și 31 august, se interzice circulația vehiculelor de mai sus pe toate drumurile,  de sâmbăta la ora 15 până duminică la ora 22.

Trebuie menționat că între 4 noiembrie și 1 martie, vehiculele care au norma de poluare de cel puțin Euro 3 sunt exceptate de la restricțiile de circulație de mai sus. 

Restricțiile de circulație pentru camioane în Austria

În Austria, vehiculele a căror masă totală depășește 7.5t, precum și TIR-urile care depășesc 3.5 tone, nu au voie să circule pe niciun drum sâmbăta între orele 15 și 24, și nici duminica sau în timpul sărbătorilor legale, între orele 24 și 22.  

O interdicție suplimentară se aplică vehiculelor de peste 7.5t, noaptea între orele 22 și 5.

Citește și: Destinații multiple - noua dezvoltare din cadrul modulului SafeConnect

Restricții de circulație pentru camioane în Polonia

Vehiculele transportatoare de marfă care depășesc 12 tone au interdicție de circulație în toată rețeaua națională de drumuri a Poloniei în timpul sărbătorilor legale, astfel:

  • Între orele 18 și 22 în ajunul sărbătorilor
  • Între orele 8 și 22 în zilele de sărbătoare

În perioadele vacanțelor școlare, de regulă între 26 iunie și 30 august, se aplică aceeași restricție de circulație în intervalele:

  • 18 - 22, vinerea
  • 8 - 14, sâmbăta
  • 8 - 22, duminica

În regiunea Varșoviei se aplică, în plus, o restricție de circulație pentru vehiculele de peste 16 tone, zilnic între orele 7 și 10 și apoi între 16 și 20. 

Trebuie avut în vedere și că circulația vehiculelor de transport mărfuri de peste 16 tone prin localitate, în Varșovia, este complet interzisă. Aceste vehicule trebuie să ocolească orașul folosind unul din drumurile adiacente (50, 60, 62, etc.).

Citește și: Cum să instalezi pe cont propriu dispozitive de localizare GPS pentru flota auto

Soluțiile de monitorizare GPS a flotei în contextul restricțiilor de circulație pentru camioane în Uniunea Europeană

Cele de mai sus sunt doar câteva dintre restricțiile generale de circulație care se aplică în diversele state membre UE pentru camioane / transportatori, însă un șofer care efectuează operațiuni de transport internațional se va confrunta cu mult mai multe restricții și reglementări locale sau regionale, în timp ce tranzitează continentul. 

Cum se pot asigura, deci, administratorii de flote, că transporturile vor ajunge la timp la destinație și vehiculele nu vor fi blocate sau plăti amenzi pentru nerespectarea restricțiilor de circulație?

O soluție telematică de urmărire a flotei auto prin GPS poate oferi un real ajutor în acest context. Platformele de tracking GPS, precum cea oferită de SafeFleet, pot asigura monitorizarea în permanență a pozițiilor vehiculelor flotei, asigurând urmărirea de către acestea a traseelor fără restricții sau blocaje. În plus, funcționalități avansate, precum rutarea automată sau comunicarea real-time cu șoferul, pot face diferența între profit și pierderi pentru operațiunile de transport rutier de mărfuri.

Iată, spre exemplu, cum soluția de monitorizare GPS SafeFleet poate ajuta administratorii de flote care efectuează transporturi în UE să optimizeze și eficientizeze activitatea vehiculelor:

  • Raportul Poziții Curente afișează în real-time poziția unui vehicul pe hartă, precum și pozițiile acestuia față de anumite puncte sau regiuni de interes.
  • Funcționalitățile POI (Points of interest) și Geofence permit definirea unor zone pe care vehiculele de transport trebuie să le atingă sau, dimpotrivă, să le evite - cum ar fi zonele cu restricții de circulație. Administratorul flotei va fi notificat atunci când un vehicul intră sau iese dintr-o astfel de zonă, permițându-i astfel să contacteze imediat șoferul pentru a adresa situația.
  • Se pot analiza în detaliu toate datele despre călătoriile vehiculelor și activitățile lor - distanțe parcurse, perioadele de conducere și de repaus, timpi de staționare, trasee, activitatea de ansamblu a flotei, costuri și multe altele.

În condițiile unor restricții de circulație pentru camioane care variază de la o țară la alta, și se pot schimba de multe ori, mai ales în această perioadă dificilă, folosirea unei soluții eficace de rutare a vehiculelor flotei este esențială pentru asigurarea desfășurării eficiente a operațiunilor flotei.

Soluția de rutare a traseelor inclusă în platforma SafeFleet permite evitarea problemelor cauzate de restricțiile de circulație, prin:

  • Optimizarea automată a traseelor, luând în calcul restricțiile aplicabile în zonele tranzitate, închiderea unor drumuri sau granițe, puncte de interes, precum și multe alte variabile.
  • Stabilirea rutelor ideale pentru a vă asigura că vehiculul va ajunge la timp la destinație.
  • Reducerea costurilor cu taxele de drum, combustibilul sau posibilele amenzi, prin definirea unor trasee optime.
  • Ajustarea rapidă, în timp real, a operațiunilor, dacă intervin noi factori pe traseu - drumuri închise, restricții ad-hoc de circulație, schimbări în orele de lucru, ș.a.m.d.

În plus, comunicarea în timp real cu șoferii aflați pe traseu este facilitată prin aplicația pentru mobil SafeConnect, care permite administratorilor de flote să genereze noi trasee și să transmită instantaneu șoferilor actualizările rutelor respective, iar șoferilor să confirme traseul și să-l acceseze imediat în soluția de navigație folosită.

Dacă vreți să aflați mai multe despre cum soluțiile SafeFleet ajută la eficientizarea tuturor operațiunilor și administrării flotelor auto, nu ezitați să contactați echipa SafeFleet.

 

demo gratuit servicii telematice SafeFleet

Topics: Legislatie europeana transportatori