La fel ca multe alte domenii, și industria transporturilor de mărfuri a fost afectată de pandemie. Cu toate acestea, la nivelul Uniunii Europene au fost adoptate diverse politici menite să asigure libera circulație a mărfurilor, pentru ca economia europeană să rămână în continuare funcțională.
Astfel că volumul mărfurilor transportate pe cale rutieră a înregistrat o creștere de puțin peste 3% anul trecut, față de anul 2019, potrivit datelor de la INS, căile terestre rămânând de departe cel mai frecvent mod de a transporta mărfuri în UE.
Dacă firma ta efectuează transporturi rutiere în Uniunea Europeană, e important să fii la curent cu modalitățile de plată a taxelor pentru drumurile din UE, mai ales pentru că lucrurile se schimbă frecvent, iar sistemul de plată diferă de la o țară la alta. Îți venim în întâmpinare cu toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre taxele de drum din Europa în 2021.
Taxele de drum în principalele țările tranzitate de către transportatori în UE
1. Taxa de drum în Ungaria
Transportatorii care urmează să tranziteze Ungaria trebuie să știe că autoritățile ungare au decis majorarea tarifelor aferente utilizării drumurilor. Noul regulament a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, iar majorarea tarifelor este de circa 3.9% față de cele care se aplicau în trecut.
Pe lângă creșterea taxelor de drum, Ungaria a supus taxării câteva secțiuni noi de drumuri, cum ar fi: secțiunea autostrăzii M4 dintre autostrada M35 și PTF Nagykerek, secțiunea autostrăzii M25 între intersecțiile Maklári și Eger-Sud și autostrada M44 din Kondoros, Békéscsaba, prima secțiune a autostrăzii M76, la aproape 5 km distanță.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre vigneta în Ungaria
2. Plata taxelor de drum în Bulgaria
Bulgaria este o altă țară din Europa care are noutăți pentru transportatori. Pentru cei care circulă în această țară, încă din martie anul trecut a intrat în funcțiune un nou sistem de taxare, mai exact Toll System. Acesta este dedicat vehiculelor care depășesc greutatea de 3,5 tone. Valoarea taxei de drum se calculează în funcție de categoria vehiculului, numărul de axe, norma de poluare, dar și distanța parcursă.
Sistemul de plată impus de bulgari conține trei opțiuni de plată: tichetul de tranzit, dispozitivul GNSS sau GPS. Pentru a obține un astfel de tichet, valabil timp de 24 de ore din momentul achiziției, trebuie să menționezi din ce punct urmează să pleci și destinația în care trebuie să ajungi.
De asemenea, ți se va solicita numărul de înregistrare al vehiculului, categoria și dimensiunile acestuia, țara de înmatriculare, clasa de emisie și numărul de axe.
Citește și: Plăteşte automat taxele de drum din Bulgaria - acum prin OBU One de la SafeFleet
3. Schimbări în calculul taxelor de drum în Cehia
Nici Cehia nu este lipsită de schimbări în privința taxelor de drum, ca și alte țări din Europa. De la începutul acestui an, cehii a adoptat un sistem de viniete electronice pentru autovehiculele de până la 3,5 tone. Poți achita taxa de drum atât online, la puncte de vânzare, cât și la punctele de self-service. Vestea bună este că prețurile și condițiile au rămas neschimbare. Îți poți alege perioada de valabilitate de un an, 30 de zile sau 10 zile.
Pentru a plăti taxa de drum, ți se vor solicita numărul de înmatriculare, țara în care este înmatriculat vehiculul și data de la care dorești să fie valabilă vinieta.
Vehiculele care depășesc 3,5 tone vor achita în continuare taxele de drum prin intermediul portalului Myto CZ, însă de la 1 ianuarie 2021 au fost introduse noi modalități de calcul pentru taxele aferente acestor vehicul. Astfel, noile niveluri ale taxelor de drum în Cehia se calculează în funcție de șase tipuri de parametri și includ și taxe de poluare atmosferică sau sonoră - poți afla mai multe detalii aici.
4. Taxa de drum în Germania
În Germania trebuie plătită o taxă rutieră pentru autocamioanele înmatriculate în țară sau în străinătate și care au o greutate totală de cel puțin 7.5 tone. Operatorul pe care îl poți folosi pentru a achita taxa de drum este Toll Collect, fiind, de altfel, singurul din Germania.
Valoarea pe care va trebui să o achiți depinde de norma de poluare a vehiculului cu care intri în Germania, greutatea acestuia, numărul de axe, dar și de distanța pe care trebuie să o parcurgi.
5. Taxele rutiere în Franța
În comparație cu Germania, în Franța autostrăzile sunt administrate de mai multe companii, astfel că taxarea autostrăzilor nu este uniformă. Factorii de care se ține cont atunci când se calculează taxele de drum în Franța sunt înălțimea, numărul de axe, dar și masa totală a vehiculului. Puteți afla mai multe despre clasificare vehiculelor în Franța aici, și calcula taxa de drum în funcție de segmentul tranzitat pe https://www.autoroutes.fr/index.htm.
6. Plata taxelor de drum în Spania
Și în Spania există mai multe companii care administrează autostrăzile. Pentru a achita taxa de drumuri te poți folosi de sistemul manual de taxare sau de cel automat (VIA-T). Dacă optezi pentru varianta manuală, atunci trebuie să iei un bilet la intrarea pe autostradă și să-l achiți la ieșire. Valoarea taxei se calculează în funcție de distanța pe care o parcurgi și de categoria vehiculului. Totuși, există autostrăzi spaniole pentru care taxa este fixă, indiferent de distanța pe care o parcurgi.
Cât despre sistemul automat, acesta este mai simplu, căci transportatorul nu trebuie să mai oprească în stațiile de taxare.
7. Taxele de drum în Italia
În Italia, plata taxei de drum se poate face în două moduri: taxarea variabilă și cea fixă. Cea variabilă se aplică pe majoritatea autostrăzilor din Italia. Șoferul autovehiculului ia un tichet la intrarea pe autostradă și achită taxa la ieșire, în funcție de distanța pe care o parcurge, de clasa autovehicului, dar și de coeficientul de autostradă.
Există, de asemenea, și sisteme automate de plată, la care înregistrarea intrării și taxarea se face în mod automat.
În ceea ce privește taxa fixă, aceasta nu depinde de distanța pe care o parcurge transportatorul, ci se achită o sumă fixă în funcție de clasa autovehiculului - mai multe detalii despre clasificarea vehiculelor aici.
8. Cum te poate ajuta SafeFleet să eficientizezi plățile taxelor de drum în Europa
Dacă următoarea ta destinație din Europa este Ungaria, poți folosi cu încredere sistemul de plată automată a taxelor de drum OBU1, pus la dispoziție de Safefleet. Acesta conține un SIM card cu trafic de date, iar porțiunea de drum pe care o vei parcurge este monitorizată prin modulul GPS al sistemului de plată. Dispozitivul OBU se montează simplu și rapid, prin conectarea la bateria vehiculului.
Iar acesta nu este singurul beneficiu al OBU One: sistemul te ajută să economisești timpul pe care îl petreci cumpărând biletele cu rută fixă, dar îți oferă și posibilitatea de a alege orice rută, fără să o planifici dinainte. Plata taxei de drum se face automat de pe card, în funcție de segmentul de drum și poate fi urmărită ușor în platforma SafeFleet.
Și în Bulgaria poți folosi sistemul OBU One pentru a achita taxa de drum pentru autostrăzi, iar datorită parteneriatului dintre Safefleet și BG Toll, poți face plata online.
Echipamentul OBU One, pus la dispoziție de Safefleet, este folosit atât pentru a plăti taxa de drum, cât și pentru monitorizarea flotei. La vamă, transportatorul trebuie să prezinte doar userul și parola contului din sistem pentru a se accesa automat rutele și plățile aferente.
Dacă vrei să afli mai multe despre OBU One de la Safefleet, nu ezita să ne contactezi!