Cei care călătoresc prin Europa au responsabilitatea majoră de a plăti taxa de drum - vigneta - la trecerea graniței în altă țară. Fiecare stat are propriile reguli de taxare, iar în acest articol abordăm sistemul de plată pentru vigneta în Ungaria.
Există două modalități de plată a taxei de drum în Ungaria: manual sau electronic. Șoferii fie cumpără vignetă din stațiile de carburant, atunci când se apropie de frontieră și lipesc ulterior autocolantul de parbriz, fie achită electronic prin platforme online dedicate și arată în cazul unui control, chitanța care reprezintă dovada plății.
Prețul unei vignete în Ungaria pentru vehiculele de până în 3,5 tone
În Ungaria, prețul vignetei se calculează în funcție de tipul de vehicul și perioada petrecută peste granițe. Spre exemplu, pentru mașinile personale care pot transporta maxim 7 pasageri (inclusiv șoferul) și nu depășesc 3,5 tone, prețul unei vignete în Ungaria pentru 10 zile este aproximativ 11 EUR.
Categoriile de taxare în funcție de tipurile de autovehicule sunt:
- D1 - motociclete și vehicule cu cel mult 7 locuri
- D2 - vehicule cu peste 7 locuri, rulote și autocamioane care nu depășesc 3,5 tone
- B2 - autobuze, autovehicule transport pasageri cu peste 9 locuri pe scaune
- U - remorcile vehiculelor incluse în categoriile D2 și B2
Prețurile vignetelor în Ungaria pentru fiecare categorie de mai sus sunt după cum urmează:
Valabilitatea vignetei în Ungaria se stabilește pentru 10 zile, o lună sau pentru un an întreg, iar modificarea sau anularea acesteia după ce a fost achitată nu mai este posibilă. Pentru plata vignetei online există mai multe sisteme, dar noi recomandăm aplicația gratuită TPARK (disponibilă pentru Android & iOS, cât și prin portalul online TPARK) deoarece permite plata vignetei pentru Ungaria prin card bancar. Serviciul este disponibil în parteneriat cu Agenția Națională de Plăți Mobile din Ungaria.
Citește și: Plăteşte automat taxele de drum din Bulgaria - acum prin OBU One de la SafeFleet
Vigneta în Ungaria pentru vehiculele de peste 3,5 tone
Deținătorii de autovehicule de peste 3,5 tone trebuie să plătească pentru Ungaria taxa de drum intitulată HU-GO. Sistemul este gestionat de NÚSZ (autoritatea națională maghiară pentru plățile taxelor de drum) și este responsabil să colecteze sumele de la utilizatorii rețelei drumurilor din Ungaria cu vehicule de peste 3,5 tone.
Prețul unei vignete în Ungaria este stabilită în funcție de tipul drumului tranzitat, categoria vehiculului, distanța parcursă și numărul de axe:
- J2 - vehicule cu o greutate care depășește 3,5 tone - două osii
- J3 - vehicule cu o greutate care depășește 3,5 tone - trei osii
- J4 - vehicule cu o greutate care depășește 3,5 tone - patru sau mai multe osii
Calculul taxelor de drum în Ungaria se găsește pe pagina oficială HU-GO, după cum apar și în tabelul următor:
Pentru plata online a taxei de drum în Ungaria, șoferii camioanelor folosesc un dispozitiv special numit OBU (On-Board Unit). Acest aparat de taxare se înregistrează o singură dată în profilul HU-GO al vehiculului și se montează pe bordul mașinii. Pentru înregistrare în HU-GO, este nevoie de numărul de înregistrare al mașinii, codul PIN și numărul de înmatriculare.
În Ungaria, în afară de plata online a vignetei, mai există posibilitatea achiziției unor bilete cu rută fixă. Tichetul de rută este ideal pentru transportatorii care vizitează Ungaria mai rar. Achiziția unui tichet nu presupune înregistrarea în sistemul HU-GO. Tichetul se poate achiziţiona prin website-ul HU-GO, în birourile de servicii pentru clienţi ale NÚSZ, prin aplicaţia mobilă sau în punctele oferite de distribuitori.
Citește și: Studiu SafeFleet - Traficul transportatorilor și taxele de drum la început de 2020
În cazul în care plata nu se efectuează, din diverse motive, sistemul HU-GO aplică următoarele amenzi:
Pentru plata online a taxei de drum HU-GO recomandăm sistemul OBU One, creat și implementat de SafeFleet. Dacă e nevoie de reconfigurarea traseului din mers, șoferii își pot continua ruta, pentru că OBU One înregistrează automat taxa de drum. Sistemul permite, totodată, setarea unei alerte de amendă, pentru a proteja șoferii de situații neplăcute. Aceasta semnalizează setările de utilizator eronate sau situațiile în care conducătorul ar urma să fie amendat.