Prețurile carburanților fluctuează de la o perioadă la alta, fiind un factor extern imposibil de controlat, însă există o mulțime de factori din cadrul flotei, pe care îi poți urmări cu atenție. Pe baza lor, vei observa că lucruri banale ca staționarea cu motorul pornit sau condusul cu geamurile larg deschise, pot genera costuri inutile de combustibil.
Dacă fluctuațiile de cost privind consumul de combustibil ți se par greu de monitorizat, află cele 10 metode aplicate frecvent de managerii flotelor pentru a reduce cheltuielile inutile privind combustibilul.
1. Redu consumul de combustibil prin ajustarea mărimii vehiculelor
Ajustarea mărimii vehiculelor depinde de tipul activității desfășurate cu ajutorul lor. E decizia managementului dacă se poate opta pentru mașinii mai mici cu consum mai bun de combustibil la 100 km. De exemplu, poți trece de la SUV-uri la utilitare crossover.
2. Alegerea energiei verzi, o altă soluție de a reduce consumul de combustibil
Tot mai mulți manageri doresc să includă în flota companiei mașini hibrid, care folosesc energie verde, în special pentru activitatea desfășurată în oraș. Mașinile hibrid sunt mai eficiente și mai puțin poluante, deci reduc emisiile și cresc economiile de carburant, cu efecte pozitive asupra mediului și bugetului companiei.
3. Monitorizarea călătoriilor neautorizate
Cu fluctuațiile frecvente de preț ale combustibilului, e ușor de omis că șoferii efectuează călătorii neautorizate. Un sistem de monitorizare te ajută să observi dacă vehiculul este utilizat de șofer în afara zonei autorizate sau în afara programului.
Citește și: Cum să controlezi consumul de combustibil al flotei tale auto
4. Reducerea staționărilor cu motorul pornit
Poți să reduci consumul de combustibil și prin minimizarea/eliminarea staținarilor cu motorul pornit. Cel mai slab consum la 100 km apare când vehiculul staționează cu motorul pornit, cauzând cheltuieli inutile și emisii de carbon. Un sistem de monitorizare te ajută să vezi timpul petrecut de mașină cu motorul pornit și să încurajezi șoferul în cauză să oprească motorul chiar și pentru perioade scurte de staționare.
Repornirea motorului este echivalentă cu cantitatea de combustibil utilizat la o staționare de 30 secunde.
5. Setarea de rute mai eficiente, un consum redus de combustibil
Este cunoscut faptul că, planificarea rutelor nu îmbunătățește doar consumul de combustibil, ci și timpii de execuție a unei sarcini. Dezvoltă un plan cu alternative pentru rutele congestionate și evitarea zonelor cu multe opriri folosind un software de rutare.
6. Minimizarea supraîncărcării vehiculului
Deși poți fi tentat să încarci vehiculul peste capacitatea sa pentru a economisi timp și a fi mai rapid, supraîncărcarea duce la consum crescut de combustibil, poate genera probleme de siguranță pentru șofer și vehicul, dar și accelerează uzura.
Citește și: Cum să controlezi consumul de combustibil al flotei tale auto
7. Redu consumul de combustibil și prin creșterea aerodinamicii vehiculului
Când șoferii conduc cu geamurile larg deschise, mai ales la viteze mari, curenții de aer care pătrund în cabina șoferului încetinesc viteza vehiculului, indiferent de cât de aerodinamică e forma acestuia. Caută cele mai bune configurări pentru modelele din flotă și încurajează șoferii să circule cu setările recomandate.
Geamurile menținute închise, în special la viteze mari, cresc aerodinamica vehiculului și rezultă în economii de 10% privind consumul de combustibil.
8. Modifică comportamentul la volan
Identifică și corectează obiceiurile șoferilor care generează inutil consum de combustibil. Accelerarea și frânarea bruscă sunt doar două dintre comportamentele ce pot fi semnalate cu un sistem de monitorizare, pe baza cărora să încurajezi schimbarea comportamentului șoferilor.
Comportamentul șoferului poate influența eficiența consumului de combustibil cu 33%.
9. Verificarea presiunii din anvelope, poate reduce consumul de combustibil
Cea mai ieftină și ușoară metodă de a controla cheltuielile cu carburantul este adesea trecută cu privirea. Oferă fiecărui șofer manometre și asigură-te că măsoară frecvent presiunea din anvelope.
O anvelopă care nu este umflată suficient generează creșterea cheltuielilor de combustibil cu 2%.
Citește și: Cum poți calcula consumul de combustibil pentru autovehiculele din flota ta
10. Monitorizarea lucrărilor de mentenanță
Înainte și după orice drum efectuat, asigură-te că vehiculele funcționează la potențial maxim. Folosește notificările generate de un sistem de monitorizare pentru a fi sigur că toate lucrările de mentenanță sunt realizate la timp și respectă programul.
Vrei să afli mai multe metode aplicate cu succes de managerii flotelor?