Metode ingenioase de furt de combustibil

Scris de: Camelia Filip in data de: 01.03.2018 13:24:37

furt-combustibil

Furtul de combustibil reprezintă în continuare o problemă importantă pentru cele mai multe dintre companiile care dețin parcuri auto, cu atât mai mult cu cât metodele de furt devin, de la un an la altul, mai ingenioase.

Prin sustragerea de combustibil de către persoane străine sau, uneori, chiar de către proprii angajați, companiile deținătoare pierd anual sume generoase și se confruntă cu performanțe din ce în ce mai slabe la nivel de flotă.

Furt de combustibil cu ajutorul pompei electrice cu descărcare directă într-un alt rezervor

Un exemplu de o nouă metodă de furt de combustibil - pe cât de ingenioasă, pe atât de păguboasă pentru deținătorii de flote - a fost descoperită de poliție la finalul lunii trecute.

Atunci au fost prinși doi bărbați care furau motorină din TIR-urile oprite în parcările de pe A1, Râmnicu-Vâlcea - Deva, cu ajutorul unei pompe speciale. Aceștia descărcau motorina furată direct într-un rezervor cu o capacitate de 1.000 de litri ascuns în remorca unui camion, neatrăgând, astfel, nicio suspiciune asupra lor. Până la momentul în care poliția a sesizat acest furt de combustibil, aceștia au reușit să sustragă peste 935 de litri de motorină.

Citește si: Top 5 probleme cu care se confruntă managerii firmelor de transport internațional

Cum poți evita o astfel de situație, de furt de combustibil?

Este important să folosești funcționalități telematice de montorizare a consumului de combustibil care te notifică în timp util asupra oricârei modificări.

O astfel de metodă este managementul de combustibil prin o sondă digitală care se bazează pe grafice complexe prin care poți vedea variaţia de nivel în rezervor.

Aceasta măsoară nivelul de combustibil, e instalată în interiorul rezervorului și se poate vedea în aplicație dacă e posibil furt sau posibilă alimentare (variația de nivel crește la alimentare și scade la furt).

New Call-to-action


Metodele “clasice” de furt de combustibil - ce soluții ai pentru reducerea riscurilor?

 

Plata combustibilului folosit în interes personal cu cardul firmei

Chiar și atunci când există vehicule care pot fi folosite de șoferi în interes personal cu acordul tău, consumul de combustibil trebuie urmărit cu atenție.

Soluția: Ca să observi furtul, ai nevoie de un sistem de monitorizare a flotelor care să evidențieze consumul de carburant în raport cu kilometri parcurși în interes personal și cei parcurși în interes de serviciu.


80% dintre respondenţii studiului SafeFleet au spus ca cele mai MARI COSTURI vin din consumul de COMBUSTIBIL.


Returul de combustibil din injectoare

Acest tip de furt de combustibil este realizat cu ajutorul unui furtun care distribuie o parte din combustibil înapoi în rezervor, iar o parte în alt vas, de exemplu vasul pentru lichid de parbriz.

Soluția: Astfel de furt de combustibil poate fi depistat fie în flagrant, fie făcând o comparație între consumul real la injectoare dat de calculatorul de bord și cantitatea alimentată la pompă, informații pe care le poți avea folosind o metodă eficientă de monitorizare a combustibilului.
 

Furtul de combustibil și echipamentele auxiliare

Folosirea sau nefolosirea echipamentelor de tip siroco pe timp de iarnă sau a aerului condiționat pe timp de vară poate fi un semnal de alarmă pentru tine. Unii șoferi, mai ales cei care fac transport de persoane, nu folosesc aceste echipamente auxiliare în activitatea pe care o desfășoară, deși în acte trec că le-au folosit. Scopul? Vor să își mărească veniturile din vânzarea ulterioară a combustibilului economisit.

Soluția: Monitorizează constant activitatea șoferilor tăi și asigură-te că ai informații despre condițiile în care conduc mașinile din flotă pe parcursul orelor de muncă.
 
New Call-to-action