Tot ce trebuie să știi despre tahograful digital în 2020

Scris de: SafeFleet in data de: 20.02.2020 17:01:30

tahograful digital in 2020, safefleet

Utilizarea tahografului digital continuă să fie o prioritate pentru toți șoferii și administratorii de flote, întrucât vehiculele utilitare și de mare tonaj nu-și pot desfășura activitatea fără acesta. 

În plus, dacă până acum era obligatoriu ca doar vehiculele de peste 7,5 tone să fie dotate cu tahograf, comisia TRAN a Parlamentului European a aprobat în luna ianuarie a acestui an acordul pentru reforma sectorului de transport rutier, în care se precizează că și operatorii de vehicule utilitare ușoare (peste 2,5 tone) ar trebui să respecte normele UE pentru operatorii de transport și să echipeze mașinile cu tahografe. (Sursa)

Iată toate informațiile pe care trebuie să le știi despre obținerea și utilizarea tahografelor digitale.

De ce este important tahograful digital?


Toate autovehiculele de transport trebuie să instaleze un tahograf digital performant la prima înmatriculare, pentru diminuarea fraudelor în ceea ce privește consumul de combustibil, declararea timpilor de lucru, odihnă și pauză. Norma zilnică de condus este de 8 sau 9 ore, cu pauze obligatorii de minim 45 de minute. Tahograful digital ajută la evitarea manipulării diagramelor, siguranța pasagerilor și păstrarea vigilenței în trafic. 

Timpii de condus și odihnă impuși de legislația europeană sunt

  • 9 ore/zi, cu maxim 4 ore și jumatate fără oprire și minim 45 de minute pauză.
  • Săptămânal șoferii pot conduce maxim 56 de ore și nu pot depăși 90 de ore pe o perioadă de 2 săptămâni consecutive.
  • Repausul zilnic este de minim 11 ore, iar săptămânal de minim 45 de ore.

Citește și: 8 practici eficiente pentru gestiunea flotei auto

Tipurile de tahografe

Tahografele sunt de 3 tipuri: analog, digital și electronic. Deși mai puține vehicule mai utilizează tahograful analog sau electronic, este interesant de adus în discuție și existența acestora. Tahograful analog funcționează pe baza unor legături mecanice la cutia de viteze, dar care nu are funcționalitatea de limitare a vitezei. 

Un tip de dispozitiv analog este tahograful cu disc. O diagramă este introdusă în tahograf la începutul traseului și trebuie scoasă la finalul zilei de lucru. Aceste diagrame se păstrează de către șofer timp de 28 de zile calendaristice, după care trebuie predate managerului de flote auto sau direct angajatorului. 

Pe tahografele analoage se trec manual timpii de odihnă sau a altor activități, cu excepția celei de condus. Tahograful electronic transferă informația printr-un cablu electric de la impulsor la tahograf. Impulsorul generează impulsuri care sunt transformate în date de către tahograf. Acuratețea tahografelor analoage și electronice este mai scăzută, de aceea sunt înlocuite treptat cu tahografe digitale. 

În final, tahograful digital este cel mai folosit dispozitiv pentru vehiculele de mare tonaj. Computerul de bord memorează principalele date din tahograful digital precum:

  • activitatea șoferului, 
  • viteza de condus,
  • vizitele la service, 
  • identitatea șoferului,
  • numărul de înregistrare al vehiculului.

Citește și: Actele necesare pentru obținerea unui card tahograf

Cum se obține cardul tahograf?

Cardul tahograf este eliberat de către Autoritatea Rutieră Română, unde trebuie depus un dosar special care să conțină următoarele documente:

  • Cerere tip de la ARR
  • Copie a actului de identitate
  • Copie a permisului de conducere
  • Copie a documentului de reședință în România
  • O fotografie tip buletin a șoferului auto
  • Dovada de plată a taxei pentru eliberarea cartelei de conducător auto

Actele pentru cartela tahografică sunt eliberate în maxim 15 zile, termenul de valabilitate fiind de 5 ani. Prețul operațiunii este cuprins între 200 și 250 RON.

Cum poți descărca datele din tahograful digital?

Descărcarea datelor din tahograful digital se poate realiza cu ajutorul unor dispozitive speciale, în stații specializate, sau de la distanță. La sediul companiei este nevoie de un cablu de transfer și de instalarea unui software special. 

Dacă managerul de flotă are un contract cu un furnizor care oferă servicii de descărcare a datelor de pe tahograf, atunci acesta poate încheia un abonament pentru a se înscrie într-un sistem special dedicat. Această metodă oferă avantajul de a descărca și interpreta datele în siguranță, ori de câte ori este necesar într-o lună. 

Descărcarea datelor din tahograf de la distanță este cea mai eficientă metodă pentru toate companiile de transport. Acest lucru poate fi realizat doar printr-un sistem de monitorizare GPS, care oferă și acest serviciu. Principalele avantaje sunt costurile mici de achiziție, eliminarea întreruperilor din activitatea flotei, ușurința în descărcare, arhivare, interpretare și eliminarea riscului de a primi amenzi.

Legislația tahografelor digitale

Companiile de transport care dețin flote auto trebuie să îndeplinească o serie de norme legale: 

  • dotarea vehiculelor din flotă cu tahografe digitale
  • preluarea, stocarea și realizarea de copii ale datelor stocate 
  • verificarea tahografelor digitale o dată la 2 ani de către service-uri autorizate
  • descărcarea datelor de pe tahograful digital odată la trei luni.

Cum te poate ajuta SafeFleet să administrezi eficient tahografele digitale

SafeFleet pune la dispoziție un serviciu special dedicat utilizării tahografelor digitale. Pachetul SafeTacho conține 3 produse extrem de utile pentru o flotă auto. 

  • Tacho Download - cel mai solicitat pachet SafeTacho ce permite descărcarea datelor cu ajutorul unor soluții mobile sau de la distanță.
  • Tacho Driver - facilitează asocierea șoferilor pe baza cardurilor din tahograf cu diverse rapoarte privind performanța lor și a flotei.
  • Tacho RealTime - un pachet ideal pentru cei care doresc să urmărească în timp real informațiile primite de la tahograful digital.

CERE O COTAŢIE PENTRU PACHETUL SAFETACHO POTRIVIT FLOTEI TALE

Topics: SafeTacho